Hoppa till huvudinnehåll

Valle Rosenbergs sonson saknar konstnärens många försvunna verk: "Man vet inte hurudan konstnär han blev"

Man i skägg framför Borgå museum
Valle Rosenberg dog när hans son var bara fyra år. Sebastian Derkert har aldrig haft chansen att träffa sin farfar. Man i skägg framför Borgå museum Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå museum,Sebastian Derkert-Rosenberg

Flera av Valle Rosenbergs konstverk ställs som bäst ut på Borgå museum. Men många har försvunnit. Rosenberg dog som 28-åring och alla målningar från hans sex sista år i livet är borta.

Borgå museum ställer ut en retroperspektiv utställning med den Borgåfödda modernisten Valle Rosenberg.

tavla på utställning
På utställningen finns många Borgåmotiv. tavla på utställning Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå museum,Valle Rosenberg

På bottenvåningen finns en installation som Rosenbergs sonson Sebastian Derkert har arbetat med tillsammans med konstnär Katariina Lillqvist. Mitt i rummet står en järnsäng och en kappsäck. På väggarna kan vi se utdrag ur Valle Rosenbergs brev hem.

Man i skägg framför Borgå museum
Sebastian Derkert tycker det är fantastiskt att se utställningen. Många av målningarna har han tidigare bara sett som dåliga reproduktioner. Man i skägg framför Borgå museum Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå museum,Sebastian Derkert-Rosenberg

- Min farmor Siri och Valle träffades i Paris 1914 när de var väldigt unga. Sedan blev Siri med barn. Min far föddes i Italien 1916 på sommaren. Då åkte Siri hem till Sverige för pengarna var slut. Men kriget pågick så Valle kunde inte åka hem. Han fastnade i Paris, men han började skriva brev till min farmor.

Sebastians Derkerts farmor sparade breven. Installationen handlar om Valle Rosenbergs sista månader i livet.

installation, i mitten en rostig järnsäng och affischer på väggarna
Sebastian Derkert har arbetat med installationen på nedre våningen. installation, i mitten en rostig järnsäng och affischer på väggarna Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå museum,Valle Rosenberg

Ett brev från Wien i oktober 1919 börjar så här: “Käraste Siri, jag är så trött så jag dör. Den här resan var förfärlig. Gränsvakterna vägrade nästan att släppa in mig i Österrike.” Sedan fortsätter brevet med en berättelse om feber, hunger och dåligt med sömn.

Till slut kom Rosenberg hem till Finland via Berlin. En stor del av Valle Rosenbergs målningar har försvunnit. Tavlorna han målat i Italien hade han inte med sig när han kom tillbaka till Finland.

tavlor på väggen
tavlor på väggen Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå museum,Valle Rosenberg

- Han dog så förskräckligt tidigt. De sista 6 åren av sitt liv var han inte hemma i Finland. Alla bilderna som han gjorde under den tiden är försvunna. Han lämnade dem i Italien och Paris och ingen vet var dom är. Därför vet man inte vilken konstnär han egentligen blev. Men man kan se här att redan när han är så här ung, 22 år, är han på väg att bli en stor konstnär.

Valle Rosenbergs självporträtt, en liten tavla
Valle Rosenbergs självporträtt. Valle Rosenbergs självporträtt, en liten tavla Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå museum,Valle Rosenberg

På andra våningen fylls en stor sal av Valle Rosenbergs oljemålningar. Här finns porträtt och landskap. En stor tavla föreställer en gumma som lutar mot en kvast. Det går att hitta många bekanta Borgåmotiv.

- Det är fantastiskt att se den här utställningen. Mycket av måleriet har jag inte sett tidigare, jag har bara sett dåliga reproduktioner. Oljemålningar ska man helst se i original på väggen, säger Derkert.

Valle Rosenberg kom från en familj av hantverkare. Pappan var snickare och systrarna blev modister. Sebastian Derkert har sett huset i Borgå där Valle Rosenberg växte upp.

- Familjen bodde i ett litet, litet hus på toppen av berget bakom kyrkan. Jag har varit och tittat på det huset, det är väldigt litet.

Man i skägg framför Borgå museum
Sebastian tycker det har varit både roligt, jobbigt och spännande att arbeta med utställningen. Man i skägg framför Borgå museum Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå museum,Sebastian Derkert-Rosenberg

Modernisten Valle Rosenberg (1891-1919) målade över hundra oljemålningar under sitt korta liv. Han ritade också annonser och karikatyrer, och designade allt från karamellpapper till silverföremål och kläder.

Utställningen pågår till 29 september 2019.

bilder på utställning
Valle Rosenbergs grafik ställs ut på Holmska gården. bilder på utställning Bild: Yle/Helena von Alfthan Borgå museum,Valle Rosenberg