Hoppa till huvudinnehåll

FN-tribunal: Ryssland måste släppa ukrainska sjömän och ge tillbaka fartyg som konfiskerades under incidenten vid Kertjsundet

De inburade ukrainska sjömännen i samband med en domstolsförhandling i Moskva den 15 januari 2019.
De inburade ukrainska sjömännen i samband med en domstolsförhandling i Moskva den 15 januari 2019. De inburade ukrainska sjömännen i samband med en domstolsförhandling i Moskva den 15 januari 2019. Bild: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV Ukraina,Krim

Internationella havsrättsdomstolen kräver att Ryssland släpper tillfångatagna ukrainare omedelbart. 24 sjömän har suttit i ryskt fängelse sen november i fjol.

De ukrainska sjömän som greps av ryska flottan under en incident nära Kertjsundet i november i fjol ska omedelbart släppas.

Det anser FN:s internationella havsrättsdomstol i tyska Hamburg, som avgör fall under FN:s havsrättskonvention.

- Ryska federationen bör omedelbart släppa de ukrainska soldaterna och tillåta dem att återvända till Ukraina, sade huvuddomaren Jin-Hyuan Paik.

De 24 ukrainarna greps under en konfrontation mellan ryska och ukrainska fartyg utanför sundet då de var på väg till Azovska sjön.

Deras fartyg rammades, besköts och bordades. Besättningen greps och har suttit i fängelse i väntan på rättegång sedan dess.

Sjömännen riskerar sex års fängelse för att ha kränkt Rysslands territorialvatten, något Ukraina bestrider.

Ukraina fick rätt

Enligt Ukraina hade fartygen rätt att ta sig till Azovska sjön genom Kertjsundet, i enlighet med havsrättskonventionen.

Ryssland menar att så inte var fallet, utan att undantag i konvention för örlogsfartyg gäller.

Karta över Krim och Kertjsundet.
Kertjsundet är det enda sättet för fartyg att ta sig in i Azovska sjön, där flera viktiga ukrainska hamnar ligger. Karta över Krim och Kertjsundet. Bild: Yle kartor,Krim,Kertj,Kertjsundet

Ukraina menar i sin tur att Ryssland själv beskrev gripandet som en polisiär åtgärd och att undantaget därför inte gäller i det här fallet.

Domstolen gav Ukraina rätt i det ärendet, och beordrade Ryssland att släppa sjömännen och återbörda de tre beslagtagna fartygen omedelbart.

Beslutet fattades med klar marginal, då 19 av 20 domare gav den ukrainska sidan rätt.

- Tribunalens beslut är en klar signal till Ryssland att landet inte kan fortsätta bryta mot folkrätten utan konsekvenser, skrev Ukrainas viceutrikesminister Olena Zerkal.

Domstolen ansåg däremot inte att Ryssland måste lägga ner rättsprocesserna som inleddes efter incidenten, även om domaren Paik sade att det skulle vara rationellt att göra det.

Ryssland bojkottade

Zerkal tillade att Ryssland snabbt måste vidta åtgärder för att lyda domslutet.

Domstolen gav nu parterna till den 25 juni att rapportera hur de har följt domstolens beslut.

Det verkar ändå osannolikt att Ryssland skulle göra det.

Ryssland har inte deltagit i domstolsprocessen på plats och ställe och hade heller ingen företrädare på plats då domen lästes upp.

Enligt Ryssland har FN-domstolen ingen rätt att avgöra fallet.

Internationella havsrättsdomstolen har inga medel att försöka tvinga parterna att lyda, utan bygger på att medlemsländerna frivilligt följer dess domslut.

Källor: AFP, AP, Reuters, Tass