Hoppa till huvudinnehåll

Gamla brandbilar och gott humör i regnet – frivillig brandkårist: "Det är fantastiskt att få ställa upp och hjälpa"

Unga frivilliga brandkårister från Malax poserar på Vasa torg.
Återväxten inom Malax FBK ser bra ut. Här några av de unga som är med i verksamheten och som tagit sig till Vasa torg för att visa upp sina förmågor i lördagens tävling. Unga frivilliga brandkårister från Malax poserar på Vasa torg. Bild: Yle/Moa Mattfolk frivilliga brandkårer,Österbotten,Malax FBK

Finlands Svenska Brand- och räddningsförbund håller vårmöte i Vasa i helgen. På lördag kunde den som vågade sig ut i ett regnigt Vasa få se riktiga rariteter till gamla brandbilar och möta stolta brandmän.

Linus Östman från Korsholm är frivillig brandkårist sedan många år och skulle inte byta bort det.

- Jag började som junior redan då jag gick i sexan i lågstadiet och har hållit på sedan dess, säger Östman.

Mansperson iklädd brandmanskläder och hjälm ser in i kameran.
Linus Östman. Mansperson iklädd brandmanskläder och hjälm ser in i kameran. Bild: Yle/Moa Mattfolk frivilliga brandkårer,Österbotten,Linus Östman

Uppdraget i Smedsby-Böle frivilliga brandkår tar rätt mycket av hans fritid men Östman skulle inte byta bort det.

- Jag har fastnat för det här. Det är intressant och man får nya utmaningar hela tiden. Och så är det fantastiskt att få ställa upp och hjälpa andra.

Gamla brandbilar står uppställda på Vasa torg.
Till vänster Malax äldsta brandbil, till höger en pärla från Lappfjärd. Gamla brandbilar står uppställda på Vasa torg. Bild: Yle/Moa Mattfolk brandbilar,Österbotten,gamla brandbilar

I år har har Smedsby-Böle FBK haft rekordmånga uppdrag.

- Vi är uppe i över 30 uppdrag redan, vilket är vad vi totalt har brukat ha på ett helt år.

Det här beror enligt Östman på ändringar man gjort nationellt i larmsystemet, men också på att gruppen som arbetar inom Smedsby-Böle FBK har skött sig väl. Sådana gånger när man är först på plats vid ett räddningsuppdrag fastnar särskilt i minnet.

- Då får man tänka till på hur och vad man ska göra.

Många uppdrag i torkan

Fjolårets rekordtorra och varma sommar minns Linus Östman också väl. Bränderna i skog och mark ledde till många uppdrag.

- Vi hade varje vecka något uppdrag. Bara några timmar per gång, men då det pågick så länge kunde man nog märka att folk blev trötta på slutet. Vi har ju ändå vanliga jobb på sidan om. Tack och lov kom regnet sen.

Samtidigt lyckades Smedsby-Böle FBK värva fyra nya medlemmar i fjol. Det betyder mycket, då kampen för att locka nya medlemmar är de frivilliga brandkårernas stora utmaning.

- Vi försöker hela tiden värva mera medlemmar, just för att ha folk att använda då det hela tiden kommer många uppdrag. Det här är den svåraste delen, folk tvekar att ställa upp på något som ändå tar mycket av din fritid.

Brandslang ligger på marken.
Förra sommaren bjöd på rekordlång torka och många uppdrag för de frivilliga brandkåristerna. Denna lördag bjöd istället på duggregn och snålblåst. Brandslang ligger på marken. Bild: Yle/Moa Mattfolk Brandslang,Österbotten

Östman menar att det positiva ändå överväger rejält.

- När man kommer med i gemenskapen, jobbar och tränar tillsammans så har man också väldigt roligt.

Och alla måste inte kunna allt.

- Det beror helt på hur mycket man satsar och utbildar sig. Någon kör tankbil medan en annan rökdyker.

Övning ger färdighet, inte bara inför verkliga brandsläckningsuppdrag utan också inför de lekfulla tävlingar som ordnades mellan FBK-föreningar från hela svenskfinland på Vasa torg under lördagen.

Gammal brandbil ute och kör i stadsmiljö.
En av Smedsby-Böle FBK:s gamla brandbilar visades upp i lördagens parad. Gammal brandbil ute och kör i stadsmiljö. Bild: Yle/Moa Mattfolk brandbilar,Vasa,Österbotten

Linus Östman har varit med och tävlat många gånger, men tror inte att hans lag avgår med segern.

- Vi har övat för lite. Segern i de här tävlingarna brukar gå till dem som har satsat ordentligt.