Hoppa till huvudinnehåll

Grym stormvarning av Kanada – krossade Tjeckien och får söka revansch mot Lejonen i VM-finalen: "Vad som helst kan hända"

Mark Stone sätter in pucken mot Tjeckien.
Mark Stone inledde målskyttet för Kanadas del mot Tjeckien. Mark Stone sätter in pucken mot Tjeckien. Bild: Lehtikuva Mark Stone

Om Finland-Ryssland går till historieböckerna som en nagelbitare till semifinal så kan matchen mellan Kanada och Tjeckien närmast beskrivas som den totala motsatsen. Lönnlöven var hela tiden steget före och slog tjeckerna med 5–1.

Det är Finland och Kanada som gör upp om VM-gulden 2019. Det står klart efter en mäktig uppvisning av Kanada i semifinalen mot Tjeckien.

Även om tjeckerna resultatmässigt höll sig med i fajten ända fram till den tredje perioden stod det snabbt klart att Kanada hade kommit till matchen klart vassare.

Matchens första mål lät sig inte vänta längre än fem minuter då Mark Stone styrde in pucken med skridskon.

Tio sekunder in i den andra perioden utökade Darnell Nurse till 2–0 och fem minuter senare stod det redan 3–0 på tavlan – den här gången tack vare Pierre-Luc Dubois.

Då Kyle Turris sedan pangade in 4–0 sex minuter in i den tredje perioden var det över. Allt efter det var bara kosmetiskt.

Kanada var klart starkare på lördagskvällen.

"Finland är ett grovjobbande lag"

Båda lagen lyckades ännu näta en gång, men spelarna verkade närmast vara villiga att ställa till med gruff och stök under resten av den tredje perioden.

– Jag tycker vi gör ett bra jobb. Men de satte fler skott på mål än oss i den första perioden, så det är något vi får jobba på i morgon, säger Darnell Nurse i tv-intervjun efteråt.

Resultatet innebär alltså att Kanada och Finlands möts i en VM-final för andra gången på fyra år. År 2016 var det Lönnlöven som var starkare – då också efter att ha förlorat mot Finland i gruppspelsfasen.

– Vad som helst kan hända. Det har vi fått se i den här turneringen, säger Nurse.

– Finland är ett grovjobbande lag. De jobbar hårt just som ett lag och gör det över hela isen. Det känns som att de svärmar runt en, fortsätter han.

VM-finalen kör igång klockan 21.15 på söndagskvällen. Yle Sporten följer med matchens händelser i en livechatt, som kör igång en halv timme före pucknedsläpp.

Tjeckien möter i sin tur Ryssland i bronsmatchen, som spelas med start klockan 16.45.

Artikeln uppdaterad med kommentarer klockan 22.44.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport