Hoppa till huvudinnehåll

Håller Tamminens nerver? Orkar Rönnbergs kastarm? Vågar Dicken vinna? – svaren får vi i den direktsända femte finalthrillern

Efter en paus på 15 år spelas det en femte och direkt avgörande handbollsfinal på herrsidan. Cocks är fortfarande förhandsfavorit men Dicken har bevisat vid fyra tillfällen att laget är att räkna med då guldmedaljerna delas ut.

Vad?

För första gången sedan våren 2004 behövs det på herrsidan en femte final för att få fram Finlands bästa herrlag i handboll.

För 15 år sedan möttes HC Dennis och BK-46 i en klassisk finalserie. Hemmalaget var starkare i alla fem matcher och till slut fick Åboklubben fira inför nästan 2500 åskådare. En match som förresten blev Mikael Källmans sista som spelare.

I år är det Cocks och Dicken som sett till att det behövs en femte final. Dagens match blir lagens femte inbördesmöte på tolv dagar. Det är för första gången som både dam- och herrfinalerna gått till fem matcher.

Vem?

Det är samma bekanta spelare som det lönar sig att hålla ett extra öga på. Hos Cocks handlar det som vanligt om landslagsduon Nico Rönnberg och Teemu Tamminen.

Den fjärde finalen tog slut för Tamminens del efter endast tre och en halv minuts spel då han sprang in i Gusten Montonen i en Dickenkontring. Domarna visade ut Tamminen med ett direkt rött kort och dömde straff för Dicken.

Teemu Tamminen fick ett rött kort i den fjärde handbollsfinalen våren 2019.
Teemu Tamminen fick inte vara med länge i den senaste finalen. Teemu Tamminen fick ett rött kort i den fjärde handbollsfinalen våren 2019. Bild: Handbollförbundet/Riku Laukkanen/Newspix24 handboll,Teemu Tamminen,Riihimäki Cocks

Cockskaptenen är garanterat revanschsugen och det skulle inte vara någon jättestor överraskning om Tamminen visar upp samma takter som han gjorde i den första finalen då han var bäst på plan.

Men Tamminen har ögonen på sig och måste klara av att behärska sina nerver och sitt humör. Domarduon Jan-Erik Leandersson och Mikael Lindroos som dömde den fjärde matchen fortsätter som rättskipare. Det blir domarparets tredje insats i finalserien.

Nico Rönnberg har varit på fint spelhumör i de två senaste matcherna och det säger sig självt att 27-åringen måste lyckas för att det ska bli Cocksfest.

Efter att Riihimäkilaget förlorade den andra finalen fick vi se en oerhört segerhungrig Rönnberg i följande match. Något liknande kan publiken förvänta sig även i dag.

Hos Dicken riktas blickarna än en gång mot Benny Broman, Max Granlund, Filip Söderlund och Tadas Stankevicius. Ska den här kvartetten orka leda Dicken till klubbens andra FM-guld?

Dicken vann en final i Riihimäki för ett år sedan och upprepade bedriften i lagens första inbördesmöte i höst. Uppgiften är långt ifrån omöjlig men samtliga Dickenspelare måste tro och våga vara bättre än Cocks i säsongens sista match.

Robin Granlund i farten mot Cocks.
Cocksspelarna kommer att ha ett extra öga på Robin Granlund. Robin Granlund i farten mot Cocks. Bild: Lehtikuva Dicken,robin granlund

Då dagens match blir lagens femte på tolv dagar riktas blickarna mot båda finalisternas bytesbänkar. I final nummer fyra steg Robin Granlund fram och pangade in sex bollar med hög procent.

Riihimäkilagets tränare Gintaras Savukynas har så här långt gett väldigt sparsamt med speltid åt André Udd och Oleksandr Kyrylenko. Kunde någon av dessa niometersspelare stiga fram och visa vad de går för i sina sista matcher i den gulröda Cockströjan.

Cocks saknar med säkerhet försvarsbjässen Aliaksandr Tsitou som är knäskadad medan Dicken måste klara sig utan sin landslagsytter Anton Rémy som lider av en hjärnskakning som han fick i den tredje finalen.

När?

Den femte ronden av finalbataljen kör igång klockan 16.15 och direktsändningen i TV2 och på Yle Arenan 15 minuter tidigare.

Kristian Karlsson och expertkommentator Olle Stenius står för det svenskspråkiga referatet.

Följande handbollsmatch som Yle televiserar är herrlandslagets EM-kvalmöte med Tjeckien som spelas onsdagen den 12 juni

Årets finaler handbollsfinaler, 4/5

15.5 Cocks–Dicken 26–24 (14–15)
17.5 Dicken–Cocks 30–27 (16–10)
19.5 Cocks–Dicken 28–25 (14–12)
22.5 Dicken–Cocks 23–21 (10–9)
25.5 Cocks–Dicken kl. 16.15

Läs också

Nyligen publicerat - Sport