Hoppa till huvudinnehåll

Helander sju meter bakom nya världsledaren Kirt i premiären – 16-åringen Kosonen skrev slägghistoria med jättekast

Oliver Helander i Vanda 2019.
Oliver Helander fick inte till en pangträff i premiären – men nådde över 80 meter. Oliver Helander i Vanda 2019. Bild: Lehtikuva Oliver Helander,friidrott,spjutkastning

I fjol kastade Oliver Helander 85,46 i Vanda – men i år bar det längsta kastet "bara" 82,17 meter i säsongsöppningen. Samtidigt på annan ort stod Silja Kosonen för en superskräll i slägga. Tonåringen blev den första kvinnliga 70-meterskastaren i landet.

Efter en något smärtfylld försäsong inledde Oliver Helander spjutåret i Vanda. Efter den stora framgångssäsongen i fjol är förväntningarna högt uppskruvade – och med den bakgrunden blev Helanders resultat mediokert i premiären.

Det längsta kastet mätte 82,17 meter. De övriga godkända resultaten var 81,45, 78,93 och 78,78.

– Det var en helt okej inledning av mig. Det var stundvis lite svårt då tekniken inte fungerade. Jag hade gärna kastat över 83 meter, då skulle jag ha stökat undan gränsen till VM i Doha, säger Helander till Yle och kommer med ett löfte:

– I Paavo Nurmi Games spräcker jag VM-gränsen!

En annan kastare stal showen: esten Magnus Kirt. Han slängde iväg spjutet hela 89,33 meter, vilket är nytt världsårsbästa. Kirt stod för bedriften i den första omgången.

– Jag är väldigt nöjd. Jag ville inleda säsongen bättre än i fjol och det lyckades jag med, säger Kirt.

Kosonen skrev historia

Samtidigt går det bara att konstatera: Finland har ett stort slägglöfte att hålla ögonen på. Silja Kosonen stod för en pangprestation i Somero. Eller vad sägs om resultatet 71,46?

Ingen finländare har tidigare nått över 70 meter i slägga.

– Innan kastet sa min tränare att jag skulle ge allt och inte tänka så mycket. Jag lyckades väl, säger Kosonen enligt friidrottsförbundets pressmeddelande.

Kosonen, som bara är 16 år och 160 dagar gammal, satte nytt finländskt rekord för 17-åringar. Resultatet gjordes med en trekilosslägga. Damerna kastar vanligtvis med en slägga som väger ett kilo mer.

Mia Strömmer är finländsk rekordinnehavare med fyrakilosslägga. Hon kastade 69,63 för 18 år sedan.