Hoppa till huvudinnehåll

Irländarna har röstat – EU-vänligt parti ser ut att bli vinnare i EU-valet

Irländare på väg till vallokal.
Irländarna gick till vallokalerna på fredagen. Irländare på väg till vallokal. Bild: EPA EU-val,Irland

Den irländska premiärministerns parti, Fine Gael, ser ut att leda i EU-valet enligt en vallokalsundersökning som gjordes då irländarna röstade på fredagen. Leo Varadkars parti har fört en valkampanj som dominerats av brexitfrågor.

Center-höger partiet Fine Gael vann i två av Irlands tre valkretsar enligt vallokalsundersökningen. Green Party (Gröna alliansen) var favoriten i Dublin.

Siffrorna baserar sig på en vallokalsundersökning som gjordes av TV-kanalerna RTE och TG4. 3 000 väljare deltog i undersökningen.

Premiärministern röstade i Dublin och kommenterade samtidigt brexit och Theresa Mays avgång.

Han varnade att brexit är på väg in i en "väldigt farlig" fas efter Theresa Mays avgång i och med att en tuffare politiker kan ta över.

– Men vad som än händer kommer vi att hålla våra nerver i styr. Vi kommer att fortsätta bygga upp och stärka våra allianser runtom Europeiska unionen och vi kommer att se till att Irland tar sig igenom det här, sade han.

Irlands premiärminister Leo Varadkar röstar i EU-valet 2019.
Leo Varadkar röstade i Dublin under fredagen. Irlands premiärminister Leo Varadkar röstar i EU-valet 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Leo Varadkar,Irland,EU-val

Green Party kan vinna tre platser i parlamentet

I södra valkretsen fick premiärministerns parti Fine Gael ett väljarstöd på 16 procent enligt vallokalsundersökningen. Det andra center-höger partiet Fianna Fail och center-vänster partiet Sinn Fein fick ett stöd på 13 procent.

25 procent av rösterna i valkretesen Midlands-North-West, enligt undersökningen, gick till Fine Gael, 15 procent till Sinn Fein och 12 procent röstade på Green Party.

I Dublin var Green Party vinnare med 23 procent av rösterna i undersökningen, Fine Gael hade ett väljarstöd på 14 procent och Fianna Fail 12 procent.

Både Fine Gael och Fianna Fail har backat, men de båda tävlar ändå om att bli det största partiet i EU-valet i Irland.

Det ser ut att gå bra för Green Party – man räknar med att partiet vinner tre platser i Europaparlamentet.

Felmarginalen i vallokalsundersökningen är 4 procent.

Källa: AFP