Hoppa till huvudinnehåll

Jalonen lugnet själv i segerns stund: Hyllade laget, sågade domarna och erkände att VM 2011 fanns i tankarna

Finlands bytesbänk firar.
Finlands bytesbänk firar. Bild: Martin Divisek / EPA-EFE / All Over Press Jukka Jalonen,Finlands herrlandslag i ishockey

Jukka Jalonen har gjort det. Igen. Nollat Ryssland i Bratislava. Semifinalen för åtta år sedan fanns i tankarna under den tredje perioden, och han påminde sig också om Rysslands kvittering i slutsekunderna i JVM-finalen 2016. Den här gången uteblev sudden death-dramatiken när supertränaren tog Finland till en ny guldmatch.

Det var en match som framkallade stora känslor, både i laget och i tv-sofforna. Spelare som Jani Hakanpää, Marko Anttila och Kevin Lankinen var märkbart rörda och skakade när de med smått glansiga ögon vandrade genom intervuzonen.

Lagets tränare framstod däremot som närmast oberörd. Analytiskt, mångordigt och vältaligt tog sig Jukka Jalonen an den internationella presskonferensen och berättade om känslorna som fanns längst inne i kroppen.

– Det var en väldigt stor seger för finländsk ishockey. Jag är mycket stolt över mina spelare, hur de kämpade och arbetade för varandra, säger Jalonen.

– Vi fick matchen dit vi ville och lyckades frustera Ryssland med långa anfall i deras zon.

"Bratislava en lycklig plats för mig"

Medierna var inte sena att uppmärksamma det faktum att Jalonens finländska lag också höll nollan i semifinalen mot Ryssland i samma hall i Bratislava i VM 2011 (då 3-0) och undrade om Jalonen tänkt på den matchen. Lite överraskande blev svaret ja.

– Givetvis återkom minnena i mitt huvud under de sista 10 minuterna. Bratislava är en lycklig plats för mig och för Finland. Men i slutskedet påmindes jag också JVM-finalen 2016 mot just Ryssland när de kvitterade i slutsekunderna. Men nu räddade Lankinen och Hakanpää täckte ett skott, säger Jalonen, nöjd med insatsen också i detta avgörande skede.

– Det var två långa minuter. Hela tiden finns risken att Ovetjkin hugger med en direktskott. Men vi spelade väldigt bra med 5 mot 6 under hela den sekvensen.

I Helsingfors 2016 kvitterade Ryssland med sex sekunder kvar och det krävdes förläning innan festen kunde starta för Jalonen och hans Lejon.

Nu stod sig 1–0 till slut och Finland är klart för ännu en VM-final. Något som gjorde Jukka Jalonen på så gott humör att han glatt svarade på frågan om han tror att spelarna som tackat nej till årets VM-lag nu ångrar sig.

– Kanske. Du måste fråga dem. Jag fokuserar på dem som är här, de vill verkligen spela för sitt land, och den inställningen är en orsak till att vi är här.

– Men jag skulle vilja se de spelarna i VM i fortsättningen, för det är ett faktum att de bästa finländska spelarna finns i NHL. Men jag tror att de kommer att vilja vara med i fortsättningen och då kommer det finländska laget att ha större skicklighet. Men vi kommer ändå att spela på samma sätt.

Jämförde med Boston–St. Louis

Den spelstilen innebär bland annat att laget matchas jämnt med fyra hela femmor. Att Finland med jämnt fördelat ansvar tagit sig ändå till final fick Jukka Jalonen att hålla en liten hockeyföreläsning.

– I en turnering som den här där man spelar 10 matcher på 17 dagar går det inte ha anfallare som spelar stora minuter, över 20 minuter, det är bara dumt. Man måste fördela speltiden jämnt så laget orkar. Sen så har vi också ett jämnt lag, varför skulle de inte spela ungefär lika mycket?

– Titta på NHL. Varför är Boston och St. Louis i final? För att deras bästa inte spelar överdrivet mycket. Jag har följt säsongen och är inte förvånad. Alla jobbar hårt och spelar för varann, förklarar Jalonen.

Surmulen blev den finländska tränaren bara när matchens domararbete kom på tal. Det svensk-tjeckiska paret valde att fria i många situationer och Jalonen fick frågan om han fick lugna ner sina egna spelare i båset.

– Jag fick lugna ner mig själv ibland. Visst var det en del märkliga grejer. Trippingen av Tyrväinen till exempel. Det fanns två ögonpar i världen som inte såg att det var utvisning och det var domarna.

– Men nej nu ska jag inte säga mer så jag hamnar i trubbel.

Hyllade Kuuselas smarta spel

Jukka Jalonen erkänner också att det finns saker att förbättra inför finalen. Tränaren tyckte att Lejonen gjorde några "FM-ligamisstag" under matchen som kunde ha kostat sig.

Han lyfte fram tredje kedjans Kristian Kuusela som ett exempel på motsatsen. En spelare som spelar klokt och tar rätt beslut.

Nu laddar Jukka Jalonen för VM-final och låter säkert minnena vandra i väg. Mot hans två tidigare stora finaler, mot Sverige i stora VM 2011 och Ryssland i JVM 2016.

Nu väntar en tredje motståndare, och Jalonen är 60 minuter från att bli en fullständig legendar inom finländsk ishockey.

– Det här laget är inte nöjt. Det vill ha mer. Det vill gå hela vägen, intygar Jukka Jalonen.