Hoppa till huvudinnehåll

Judar i Tyskland varnas för att det kan vara farligt att använda huvudbonaden kippa

En judisk kippa
Så här ser en judisk kippa ut. En judisk kippa Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN judendom,Huvudbonad,Davidsstjärna,religion,Kippa

Den tyska regeringens kommissionär mot antisemitism har varnat judar för risker med att använda den traditionella judiska huvudbonaden kippa.

Enligt kommissionären Felix Klein har de tilltagande antijudiska attackerna lett till att det finns potentiella faror i samband med att bära kippa.

Klein säger i en intervju för Funke att han inte kan råda judar att hela tiden bära kippa på alla ställen i Tyskland.

I samband med varningen sade han att han inte tidigare har tänkt så här, men att han olyckligtvis nu har tvingats ändra åsikt. Enligt honom har både internet och sociala medier bidragit till problemen.

Nyligen konstaterade en av Berlins toppexperter på antisemitism att fientligheterna har fått fotfäste i Tyskland och att de blivit mer högljudda, aggressiva och uppenbara.

Experten Claudia Vanoni, som har intervjuats av nyhetsbyrån AFP, anser att problemet är "djupt rotat" i det tyska samhället.

En "kippa-dag" firas i Bonn, Tyskland 19.7.2018
En "kippa-dag" firas i Bonn, Tyskland 19.7.2018. En "kippa-dag" firas i Bonn, Tyskland 19.7.2018 Kippa,judendom,Huvudbonad,Davidsstjärna,religion,antisemitism

I fjol steg antalet antisemitiska brott med 20 procent i Tyskland, visar inrikesministeriets uppgifter. Nio av tio fall har kopplats till extremhögern.

Ytterhögerpartiet Afd – ett parti som numera också är representerat i parlamentet – har lett till att atmosfären i landet har förändrats.

Ledare för Afd har öppet ifrågasatt den försoningskultur som finns i Tyskland på grund av grymheter som utfördes under andra världskriget.

Att Tyskland också har tagit emot över en miljon asylsökande – många av dem från muslimska länder som Syrien, Afghanistan och Irak – anses också ha bidragit till den förändrade stämningen.

Enligt kommissionären Felix Klein kan ytterhögern anklagas för den största delen av de antisemitiska brotten.

Klein påpekar ändå samtidigt att det är klart att en del muslimer har påverkats av att titta på vissa tv-kanaler "som förmedlar en förfärlig bild av Israel och judarna".

Källa: AFP

Läs också