Hoppa till huvudinnehåll

Matchhjälten Anttila vägrar skryta med sin "sopning", hyllar Lankinen och intygar att Lejonen fortfarande har bensin i tanken: "Vi har ännu ett steg att ta”

Marko Anttila gratuleras av sina lagkamrater.
Marko Anttila är älskad i omklädningsrummet, berättar Jukka Jalonen. Marko Anttila gratuleras av sina lagkamrater. Bild: Alexander Demianchuk/TASS/All Over Press Marko Anttila,Finlands herrlandslag i ishockey

Matchens enda målskytt Marko Anttila kan inte annat än njuta efter bragdsegern över Ryssland i semifinalen. Vi har visat vad vi går för så här långt i turneringen – och det ger oss motivation att fortsätta ånga på, säger han för Yle.

Bjässen Marko Anttila blev enorm matchhjälte för Finland i VM-semin mot Ryssland. Med knappa tio minuter på klockan fick Anttila pucken i offensiv zon, avfyrade ett rappt handledsskott och överraskande Rysslands stjärnkeeper Andreij Vasilevskij.

”En sopning som nu råkade slinka in”, som Anttila själv beskrev målet i C Mores intervju.

Efter det höll Lejonens försvar tätt. En kämpainsats utan like.

Det medger också Anttila.

– Vi vill visa vad vi går för något oerhört, säger han för Yle efter semifinalen.

– Vi vill vinna. Det visade vi nog på isen i dag. Nu är det bara ett steg kvar, fortsätter målskytten.

"Lagkamraterna älskar honom"

Lejonlotsen Jukka Jalonen hyllade också sin lagkapten på presskonferensen efter matchen.

– Lagkamraterna älskar "Stretsi". Han är en empatisk människa. Han har blivit bättre och bättre för varje år, på grund av hårt arbete. Vad är väl bättre än att en sån spelare får avgöra en sån här match. Jag tror att det finländska folket älskar Mörkö just nu, säger han.

Jukka Jalonen tränar FInlands ishockeyherrar.
Jukka Jalonen. Jukka Jalonen tränar FInlands ishockeyherrar. Bild: /All Over Press Jukka Jalonen

Inför VM var experterna så gott som ense över att Finlands chanser att ta guld var lika med noll. Den anonyma truppen med hela 18 debutanter och ett flertal inhemska ligaspelare skulle ju inte kunna rubba NHL-stjärnbyggen som Sverige och Ryssland.

Men Lejonen har bevisat motsatsen. Själva har spelarna hela tiden trott på sig själva.

– Varendaste kille som sitter i det här omklädningsrummet tror på vårt spel och våra chanser, säger Anttila.

– Vi har visat vad vi går för så här långt i turneringen – och det ger oss motivation att fortsätta ånga på, fortsätter han.

Hyllar Lankinen

Mot Ryssland var det laginsatsen – och målvaktsspelet av Kevin Lankinen – som var tungan på vågen, menar ”Mörkö-Marko”.

– Ryssland har en drös talangfulla spelare och visst hade de lägen att näta. Men Lankinen var otrolig mellan stolparna. Släppte inte en endaste retur och var lugnet själv. Det gav oss självförtroendet vi behövde, säger Anttila.

Lagkaptenen anser ändå att Lejonens insats mot Ryssland lämnade något att önska.

– Vår plan var att sätta långa puckar in i deras zon och sedan hålla pucken där. Det lyckades vi inte alltid med och glömde i bland att vi skulle spela så. Så på det sättet kan vi ännu bättra, säger han.

Läs också