Hoppa till huvudinnehåll

”Mörkö-Marko” sköt Finland till VM-final! Lejonen fällde Ryssland efter ny ursinnig kämpainsats

Marko Anttila firar mål.
Marko Anttila firar sitt mål. Marko Anttila firar mål. Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press Marko Anttila,Finlands herrlandslag i ishockey

Finland är klart för final i ishockey-VM. Semifinalen mot Ryssland blev en oerhört jämn tillställning, där ett mål av Lejonens lagkapten Marko Anttila räckte till för en 1–0-seger.

Lejonens sagolika skrällturnering vägrar ta slut. I semifinalen fick inte ens Rysslands NHL-stjärnor Finland på fall.

Den stora matchhjälten? Vem annan än lagkaptenen ”Mörkö-Marko” Anttila.

Anttila stod för matchens enda mål halvvsägs in i den tredje perioden då han med ett handledsskott överlistade Tampa Bay-keepern Andreij Vasilevskij.

Efter det var det Kevin Lankinens tur att stiga fram. Om den blåvita förstakeepern hade en lite darrig dag på jobbet i kvarten mot Sverige var Lankinen säkerheten själv mot Ryssland.

Kevin Lankinen stoppar ett skott av Alexandr Ovetjkin.
Inte ens Alexandr Ovetjkin fick hål på Kevin Lankinen. Kevin Lankinen stoppar ett skott av Alexandr Ovetjkin. Bild: Lehtikuva Aleksandr Ovetjkin,Kevin Lankinen

Rysslands stjärnor höll puck så gott som hela slutet av matchen, men lyckades inte forcera spelredskapet förbi de uppoffrande försvararna eller Lankinen mellan stolparna.

Före Anttilas mål hade matchbilden varit oerhört jämn.

"Gjorde vår bästa match då det gällde som mest"

Finland inledde helt som mot Sverige urstarkt och var närmast att näta i den första perioden. Pucken blev liggande på mållinjen efter ett finländskt skott, men Kaapo Kakko klarade inte av att peta in spelredskapet.

Pucken ligger på den ryska mållinjen.
Så här nära var Finland att näta i den första perioden. Pucken ligger på den ryska mållinjen. Bild: Matt Zambonin/POOL/TASS/All Over Press Rysslands herrlandslag i ishockey

Lankinen såg i sin tur att mota de farligaste ryska lägena i den andra ändan.

– Ryssland spelade bra, men det gjorde vi också. Vi spelade bort deras styrkor och gjorde vår bästa match då det gällde som mest. Inga större misstag, summerar en kolugn Jukka Jalonen i C Mores intervju efteråt.

I finalen möter Finland antingen Kanada eller Tjeckien. Motståndet klarnar efter den andra semifinalen, som spelas med start klockan 20.15 finsk tid.

– Vi njuter och tar det lugnt i kväll och börjar förbereda oss i morgon, säger Jalonen.

Resultat:

Ryssland – Finland 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)
50:18 Marko Anttila (Henri Jokiharju, Joel Kiviranta) 0–1

Målvakter:
Andreij Vasilevskij, Ryssland 11+11+10=32 räddningar
Kevin Lankinen, Finland 15+8+6=29

Läs också