Hoppa till huvudinnehåll

”Omöjligt att njuta av finländarnas spel” – ryska åsikterna går isär efter skrällförlusten, men NHL-stjärnorna vågar medge att Lejonen spelade bättre

Besvikna ryska spelare.
Besvikna ryska spelare, bland andra Andreij Vasilevskij och Nikita Kutjerov, efter förlusten mot Finland. Besvikna ryska spelare. Bild: Alexander Demianchuk/TASS/All Over Press Rysslands herrlandslag i ishockey,Nikita Kutjerov

Det här är inte ishockey, konstaterar den ryska krönikören Igor Eronko efter att Finland slagit ur ett stjärnspäckat Ryssland ur ishockey-VM. Men Andreij Vasilevskij håller inte med. De körde helt enkelt över oss, säger målvakten.

Det som skulle vara en ”lätt” seger för Rysslands hockeylandslag blev istället ett svidande nederlag.

Att Rysslands NHL-späckade trupp blev nollat av ett anonymt Finland är inte något till exempel Sport-ekspress-krönikören Igor Eronko tänker svälja utan att kritisera motståndarna.

– Jalonens plan var nästan perfekt. Han skapade ett träsk i mittenzonen och tvingade det ryska landslaget att göra misstag, skriver han och tar fram sågen:

– Att njuta av finländarnas spel är omöjligt. Detta är inte ishockey. Det är hårt arbete.

Men...

– Man kan bara beundra deras prestanda, engagemang och laddning, skriver Eronko.

Tur eller inte? Spelar ingen roll, påpekar NHL-backen

Backen Mikhail Sergatjev är inne på samma linje.

– Var det här faktiskt ett mål? Det var helt på tur, en rebound, säger backen, till vardags i Tampa Bay Lightning, för tidningen om Marko Anttilas avgörande fullträff.

Backkollegan Nikita Zadorov skriver däremot inte under Sergatjevs fräna kommentar.

– Det sägs att det inte finns mål som luktar skit. Ett mål är ett mål. Finland gjorde det i dag, säger Colorado Avalanche-försvararen för tidningen.

– Det är svårt att förklara vad som hände. Finland spelade bra och satte en puck mer än vi gjorde. De försvarade väl och det måste vi respektera dem för. Vi hade ingen tur alls, fortsätter Zadorov.

Stjärnmålvakten Andreij Vasilevskij håller med.

– Finland körde över oss, helt enkelt. Vad annat kan man säga? De har byggt sitt lagspel kring försvaret och lät oss inte skapa någonting. De gjorde det svårt för oss att spela och ett mål var tillräckligt för dem i dag, säger han.

Svenska hyllningen: ”Vill ha en staty av Jalonen”

I Sverige har Lejonen däremot storimponerat.

– Det här är en saga, ubrast SVT:s kommentator Chris Härenstam då Lejonen säkrade segern.

Han fick medhåll av sin expertpanel efter matchen.

– Jag är tårögd, jag har gåshud. Vilken match de gör finländarna. Jukka Jalonen skulle man vilja ha en staty av eller en eurosedel, säger experten Staffan Kronwall.

– Och Lankinen han kanske får något litet mynt han också, tillägger han.

– Ja, det här är väl Lake Placid 1980 igen. Jag ryser, kompar Mikael Renberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport