Hoppa till huvudinnehåll

Polisen ökar granskning av festivalsäkerhet i sommar

Summerburst festivalpublik 2016
Summerburst festivalpublik 2016 Bild: Yle/Malena Holmström Summerburst,kygo

Den här sommaren kommer polisen att ägna särskild uppmärksamhet åt säkerheten på festivaler. Man kommer bland annat se till att det finns tillräckligt med ordningsvakter, säkerhetsstängsel och att områdena är isolerade.

Enligt polisinspektör Ari Järvenpää från Polisstyrelsen kommer man i år att intensifiera övervakningen ordentligt jämfört med året innan.

Man kommer se till att alla arrangörer har de tillstånd som behövs för att arrangera en festival.

Om tydliga försummelser finns kommer en brottsutredning att startas.

– Om det visar sig att arrangören bryter väsentligt mot polisens förordningar, till exempel genom att bara ha 70 procent av antalet ordningsvakter som behövs, så gör polisen en brottsanmälan för offentliga tillställningar, säger han.

Han tillägger ändå att små underskott i mängden ordningsvakter, till exempel på grund av sjukdomsfall, inte leder till en brottsutredning.

Enligt Järvenpää har polisen fått några tips om brister i festivaltillstånden, men att det inte är ett allmänt problem.

Arrangörer stöder och hoppas på samarbete

Provinssi och Sideways-festivalens informatör, Johannes Kinnunen, tycker att en intensifierad övervakning låter som en bra idé.

– I mina öron låter det bara bra. Vi har åtminstone alltid haft höga standarder i hur vi sköter saker, såsom säkerhetspersonal, och vi har också meddelat om säkerhetsplanen, säger han.

Enligt honom har samarbetet med myndigheterna förbättras betydligt med åren. Nuförtiden är till och med myndigheterna med på ett hörn redan i planeringsskedet, säger han.

Han berättar att man samarbetar med myndigheterna då det gäller säkerhetsplanen. Tidigare godkände eller förkastade myndigheterna bara planen.

– I år märker man speciellt att myndigheterna är med och upprätthåller en dialog med oss. De rundar området med oss och man funderar på säkerhetsplanen redan på förhand tillsammans, säger Kinnunen.

Publik följer med en rockkonsert
Publik följer med en rockkonsert Bild: Mika Kanerva folkmassa
polisuniform
polisuniform Bild: Yle/Mikael Kokkola mjk

Ett närmare samarbete med myndigheterna betyder inte strängare säkerhetsåtgärder, utan bättre förståelse för hur evenemanget framskrider och hur man ska agera i nödsituationer.

Också Ari Järvenpää från polisen har märkt att samarbetet har förbättrats.

– Nuförtiden vet de som arrangerar festivalerna vad som måste göras och de är i god tid i kontakt med polisen, ofta redan sommaren innan eller under hösten, säger han.

Festivalbesökare har fått mer respekt för ordningsvakter

Ordningsvakterna på festivaler består i dagens läge av professionella från säkerhetsföretag. Tidigare kunde lokala idrottssällskap stå för säkerheten och det gjordes genom talkoarbete.

Det kommer knappt några larm från festivalerna till polisen. Det finns alltid enstaka fall, men ordningsvakterna på området brukar sköta det.― Ari Järvenpää, polis.

Bilden av ordningsvakter har också ändrat. Ordningsvakter är inte längre disciplintyranner, utan kundtjänstrepresentanter.

– En stor del av det beror på att vakterna meddelar om var man kan hitta en vattenpunkt, vad den rätta rutten att gå är och de ser också till att det inte blir trängsel och rusning. Att bryta upp slagsmål eller slänga ut drogpåverkade från området sker med marginal, säger Kinnunen.

Också Järvenpää märker att det här har ändrat.

– Det kommer knappt några larm från festivalerna till polisen. Det finns alltid enstaka fall, men ordningsvakterna på området brukar sköta det och sedan informeras polisen om vad som hänt och vem som är inblandad, säger han.

Narkotikahundar välkomna på festivaler igen

För ett halvt år sedan fick poliserna bredare rättigheter att göra kroppsvisitationer på festivaler. Samtidigt blev narkotikahundar tillåtna på festivalområden igen efter en paus på några år.

Enligt Järvenpää ökade inte kroppsvisitationerna under förra sommaren och narkotikahundar togs inte heller till alla evenemang.

Polishund eller narkotikahund och en polis.
Polishund eller narkotikahund och en polis. Bild: Mostphotos narkotikahundar,narkotika,hund,Polis,polishundar

Kinnunen lade inte heller märke till något avvikande förra sommaren. Han minns till exempel inte att han skulle ha sett narkotikahundar på området. Om narkotikahundar i år kommer till Provinssi eller Sideways så är de välkomna, säger han.

– Vi hoppas bara att det meddelas till oss på förhand så att vi vet att den här typen av övervakning sker på plats så att det inte kommer som en överraskning, säger Kinnunen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Festivaalien turvatoimet poliisin erityistarkkailuun" skriven av Teemu Hallamaa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes