Hoppa till huvudinnehåll

Sjufaldigt guldjubel i Riihimäki – Cocks höll ut mot nervigt Dicken och vann FM-guld igen: "Kan bara vara stolt"

Teemu Tamminen firar med Nico Rönnberg.
Teemu Tamminen firar FM-guld med Nico Rönnberg. Teemu Tamminen firar med Nico Rönnberg. Bild: Lehtikuva Teemu Tamminen

Riihimäkilaget Cocks är bäst i Finland igen. Cocks lyckades slå Dicken i den femte avgörande finalen med 19–17 och får fira FM-guld för sjunde året på raken. Det skulle inte ha varit rättvist för killarna att förlora i dag, summerar Cockslotsen.

En sällsynt ”game five”. Ett FM-guld på spel.

Då är det inte konstigt att inledningen på den avgörande dusten mellan Cocks och Dicken var väldigt nervig.

Både Dicken och Cocks brände läge efter läge, men fyra och en halv minut in i matchen kunde Teemu Tamminen spräcka nollan från sjumeterslinjen.

Efter det kom hemmalaget igång. I halvtidspausen stod det redan 10–6 till Cocks.

– Vi måste gå rakare på mål. Det är lite nervöst just nu, men kul att publiken lever med i matchen, konstaterade Dickens Filip Söderlund i pausvilan.

Upphämtningen räckte inte hela vägen

Efter pausen kom Dicken bättre med i matchen. Avståndet mellan laget hann förvisso bli fem mål mellan varven, men då Drumsölaget satte in en högre växel såg matchen ut att bli riktigt tajt.

Som bäst låg Dicken ett mål under – men Cocks rutin och självförtroende var tillräckligt för att säkra segern.

Slutsiffrorna skrevs 19–17.

– Vi har en lång och tung säsong bakom oss, killarna förtjänar det här. Det skulle inte ha varit rättvist för dem att förlora den här matchen så de gav sitt allt. Jag kan bara vara stolt över dem, summerar Cockslotsen Gintaras Savukynas i tv-intervjun och får medhåll av sin lagkapten:

– Det lönade sig nog att förlora två matcher då man ser på stämningen här i hallen. Jag har aldrig varit med om något liknande i Finland. Se bara på de här killarna, det är oerhört fint att få vara med och spela med dem, säger Teemu Tamminen.

Det var första gången på 15 år som det blev en femte och avgörande final i herrarnas FM-liga. I Dickenlägret värmde den tappra insatsen föga.

– Det har känts hela matchserien att det är något extra för oss, men det räckte inte hela vägen den här gången, säger en besviken Benny Broman.

– Vi utmanade Cocks för att vinna, inte för att bli andra. Det känns lite tungt för tillfället.

Skadade Rönnberg stannar kvar i Cocks ett år till

Det vinnande lagets Nico Rönnberg kände sig nöjd och lättad efter en tung och lång säsong. Att det blev fem finalmatcher mot Dicken var ändå på många sätt en bra sak.

– En härlig finalserie. Bra för handbollsfinland att det blir jämnt och tufft både i damfinalen och herrfinalen. Det är så här vi utvecklar finsk handboll, anser Rönnberg.

Rönnberg försökte undvika att ta avslut i den sista finalen på grund av sina sjuka axel, men tvingades i alla fall ta några skott som ledde till två fullträffar.

– Det har varit en lång säsong och det är otroligt skönt att den är över att man får vila axeln. Jag har varit och visat den tre-fyra gånger till en specialist. Senast jag visade den efter baltiska ligans final four var den helt kaputt igen. Det är en inflammation som har varit där sedan Champions League-äventyret tog slut.

För Rönnbergs del återstår ett år av kontraktet med Cocks, och det kontraktet tänker han respektera.

– Jag har lovat presidenten Jari Viita, hela laget och Gintaras att jag stannar. Vi får vårt hus klart och flyttar in nästa vecka, och pojken har kommit bra in i dagiset. För mig betyder familjen så pass mycket mera än att åka iväg på ett nytt äventyr.

– Vi tar ett år till här och så tror jag nog att jag ska åka iväg och pröva efter nästa säsong.

Cocks – Dicken 19–17 (10–6)

Cocks: Teemu Tamminen 4, Andrei Novoselov 4, Yury Lukyanchuk 2, Bojan Zupanjac 2, Roni Syrjälä 2, Nico Rönnberg 2, Vitalie Nenita 1, Sasa Puljizovic 1, Davor Basaric 1
Dicken: Filip Söderlund 5, Max Granlund 4, Benny Broman 3, Gusten Montonen 2, Timmy Thor 1, Oskar Monnberg 1, Tadas Stankevicius 1
Cocks vinner FM-guld med 3–2 i matcher.

Artikeln uppdaterad med Benny Bromans och Nico Rönnbergs kommentrarer klockan 20.24.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport