Hoppa till huvudinnehåll

Trump utlyser nationellt nödläge för att fortsätta vapenhandel till Saudiarabien – går emot kongressen

Donald Trump pratar.
Donald Trump pratar. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Trumpadministrationen struntar i vad kongressen tycker och har beslutat att fortsätta sälja vapen till Saudiarabien och andra arabländer. Det handlar om vapen för totalt 8,1 miljarder dollar, alltså 7,2 miljarder euro.

Kongressen har i flera månader stoppat försäljning av militär utrustning till Saudiarabien och Arabemiraten. Trumpadministrationen går emot det här och gör det genom ett kryphål i vapenkontrollagen – han utlyser nationellt nödläge.

Bakom beslutet att utlysa ett nationellt nödläge finns spänningar med Iran.

Trumps beslut har förargat medlemmar i kongressen som fruktar att civila kommer att dö till följd av vapenförsäljningen.

22 vapenförsändelser

Medlemmar i kongressen har försökt stoppa försäljningen av militär utrustning till Saudiarabien och Arabemiraten efter ländernas luftangrepp mot Jemen, vilket resluterade i att tiotusentals dog. Många av dem var civila.

Kongressen anser också att man inte borde sälja vapen till dessa länder på grund av brott mot mänskliga rättigheter, det här på grund av mordet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Enligt USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, kommer USA att kringgå kongressens bedömning och tillåta 22 vapenförsändelser till Saudiarabien, Arabemiraten och Jordanien.

– Kontrakten med amerikanska partner i Mellanöstern måste slutföras för att avskräcka Iran. Det är meningen att beslutet att kringgå kongressen är en engångshändelse, säger han i ett ställningstagande.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
Mike Pompeo. USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Bild: Lehtikuva Mike Pompeo,USA,utrikesminister

Agerandet kan skada interaktioner mellan kongressen och Vita huset

Lagstiftare och kongressledare fruktade redan tidigare i veckan att Trump övervägde att använda kryphålet i vapenkontrollagen.

– President Trump använder bara det här kryphålet för att han vet att kongressen ogillar det ... Det finns ingen ny nödsituation som kräver försäljning av bomber till saudierna som de kan släppa i Jemen. Det här främjer den humanitära krisen där, säger senatorn och demokraten Chris Murphy.

Det är inte bara demokrater som motsätter sig administrationens agerande. Mike McCaul, republikan och ledamot i USA:s representanthus, säger att administrationens agerande är "beklagligt" och det är troligt att agerandet skadar framtida interaktioner mellan Vita huset och kongressen.

Medlemmar i kongressen oroliga

Trumpadministrationen meddelade också under fredagen att de skickar 1 500 extra trupper till Mellanöstern.

Enligt försvarsministeriet ska det ändå handla om 900 nya soldater som skickas till området och att 600 soldaters kontrakt i området förlängs.

Amerikanska soldater.
Amerikanska soldater. Bild: EPA/US MARINES USA,us marine

Medlemmar i kongressen, både demokrater och republikaner, är oroliga för att Trump pressar mot ett krig mot Iran.

Clarke Cooper, biträdande statssekreterare för politiska och militära angelägenheter, säger i en telefonintervju med nyhetsbyrån Reuters att Trumpadministrationen svarade på viktiga behov från sina partner.

– Det handlar om avskräckande, inte krig, sade han.

Källor: Reuters, AFP, AP