Hoppa till huvudinnehåll

Curre Lindström tror på VM-guld för Finland och hyllar laget: ”Finländarnas arbetsinsats är enorm”

Curt Lindström.
Curt Lindström. Curt Lindström. Bild: Tomi Natri/All Over Press ishockey,Curt Lindström

Curre Lindström som ledde Lejonen till det historiska guldet 1995 är full av beundran för årets lag. Den gamle mästartränaren tror också att Finland har stora chanser att besegra Kanada. Jag tror de vinner, säger han till Sportbladet.

För 24 år sedan blev Curt Lindström ”Curre” med hela den finländska befolkningen och en ikon i landet då han coachade Lejonen till VM-guld. I finalen i Globen besegrade Finland värdnationen Sverige med 4–1.

2011 var det Jukka Jalonen som basade över det finländska laget som tog guld och nu finns chansen igen. Ikväll väntar VM-final mot Kanada och Curre Lindström hoppas på VM-guld.

– Vem trodde på det här laget när turneringen startade? Jag trodde inte de skulle ha en chans mot ryssarna. Nu tror jag de kan gå hela vägen. Jag tror de vinner, säger han i en intervju för Sportbladet.

Finland har ett anonymt lag på pappret och Lindström ser likheter med det lag han hade till sitt förfogande 1995.

– Vi hade spelare som Janne Niinimaa, Saku Koivu, Jere Lehtinen, Ville Peltonen och Sami Kapanen. Alla tjugo eller just över. Det var inte många som visste vilka de var när turneringen startade, säger han.

Guldfest.
Curt Lindström fick fira guld med Finland 1995. Guldfest. Bild: YLE/Pekka Sipilä Finlands herrlandslag i ishockey,ishockeyfest

Lagspelet A och O

Lindström betonar att det är just lagspelet som gjort att Lejonen gått så här långt i turneringen.

– De har fått kemin att stämma bättre än något annat lag. Finländarnas arbetsinsats är enorm, alla hjälper varandra där ute på isen. Och rent tekniskt är de inte sämre än några andra, passningarna sitter på bladet, säger han.

Lindström ser också med glädje på Lejonens lagkapten Marko Anttila. Lindström tränade Anttila i Ilves säsongen 2005–06.

– Han spelade i tredjekedjan och gjorde aldrig några mål. Men det var en jäkla bra kille. Tyst och lugn och han pratade aldrig i omklädningsrummet, mer än möjligtvis med killen som satt bredvid. Men han var trevlig att snacka med.

– Och titta nu. Han är som en tank. Och jag tror att ett lag måste ha en kapten som går i bräschen och det har Anttila gjort. Han hade inte gjort ett enda mål inför kvarten. Nu har han gjort de två viktigaste i hela VM. Han kämpar om varje puck i varje byte, säger Lindström.

Läs också