Hoppa till huvudinnehåll

Depåtumult kostade Bottas chanserna att tävla om segern – Hamilton ”mirakulöst” etta med slutkörda däck: ”Det här var för Niki”

Max Verstappen krockar med Valtteri Bottas.
Max Verstappen krockar med Valtteri Bottas. Max Verstappen krockar med Valtteri Bottas. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Valtteri Bottas,Max Verstappen

Ett våghalsigt omkörningsförsök av Charles Leclerc kostade Valtteri Bottas chanserna att tävla om segern i Monaco. Händelseförloppet i början av Monacos grand prix ledde till ett avgörande straff för Red Bull och en besviken finländare.

Det var hemmafavoriten Charles Leclerc som satte igång ett händelseförlopp som till slut fällde avgörandet i Monacos grand prix på söndagen.

Leclerc fick nöja sig med att starta från 15:e plats på grund av en miss av stallet i kvalet på lördagen och inledde genast en frenetisk kamp för att ta sig upp i fältet i gatuloppet.

Ferrari-nykomlingen tog sig galant förbi Lando Norris och Romain Grosjean, men då han försökte överlista Nico Hülkenberg i den samma långsamma kurvan som Haas-föraren träffade han kanten och fick en punktering.

Leclerc kom inte in till depån direkt utan körde ett varv extra med ett totalförstört däck och lämnade samtidigt ett spår av bråte efter sig på banan. Tävlingsjuryn skickade ut säkerhetsbilen.

Hoppa över Twitterpostning

Då valde så gott som alla stall att plocka sina förare – och det kostade Valtteri Bottas andraplatsen, eventuellt till och med segern.

Red Bulls riskfyllda depåstopp rörde om i grytan

Ställningarna var oförändrade efter starten. Bottas låg bara någon sekund efter Hamilton innan depårallyt men plockades in samtidigt. Trean Max Verstappen kom också in, men kom iväg snabbare – och kolliderade med Bottas.

På basis av tv-bilderna skadade Bottas sin bil i krocken och Mercedes plockade genast in finländaren igen. Den här gången fick Bottas hårda däck under bilen – som också Verstappen och den nya trean Sebastian Vettel fått.

I och med att femman Daniel Ricciardo hade tappat oerhört mycket till täten under de första varven kunde Bottas återvända till banan som fyra.

Tävlingsjuryn meddelade snabbt att man valt att ta en närmare titt på incidenten – misstankarna rörde sig om att Red Bull-ingenjörerna släppt iväg Max Verstappen i ett osäkert läge. Så var fallet. Verstappen dömdes till ett fem sekunders tidsstraff.

Leclerc då? Hans Ferrari skadades avsevärt till följd av varvet med det punkterade däcket och monegasken tvingades bryta hemmaloppet.

Fiaskohelg för Alfa Romeo

Kimi Räikkönen slutade 17:e.

Räikkönen inledde från 13:e plats, men tappade många placeringar redan i starten. Finländaren kom ändå inte in till depån i samband med säkerhetsbilsrumban i början av loppet och steg upp tillbaka till tolva.

En frustrerande plats att fastna i på en bana som Monaco.

– Han bara kör in i mig, röt Räikkönen i stallets radio då Lance Stroll våldsamt förhindrade finländaren att ta sig förbi honom halvvägs in i loppet.

Hoppa över Twitterpostning

Med 30 varv kvar kom Räikkönen in till depån, och halkade då till 17:e plats. ”Ismannen” lämnade endast Robert Kubica och stallkamraten Antonio Giovinazzi efter sig i resultatlistan.

”Ni får hoppas på ett mirakel”

Segerkampen blev ändå nervigare än väntat.

Mercedes valde alltså att låta Hamilton slutföra loppet med mediumdäck, medan resten av täten körde med de hårda, mer hållbara varianterna.

Hamilton märkte snabbt att han var illa ute. Hans däck slets snabbt, framför allt det vänstra framdäcket verkade orsaka huvudbry för britten.

– Jag förstår inte vad ni tänkte på när ni valde den här strategin. Ni får hoppas på ett mirakel, konstaterade en uppenbart frustrerad Hamilton då knappa 20 varv återstod av loppet.

Hoppa över Twitterpostning

Med åtta varv kvar fick Max Verstappen, fullt medveten om sitt kommande tidsstraff, grönt ljus att attackera.

– Fantastiska nyheter, kommenterade Hamilton sarkastiskt i radion då han fick höra nyheten.

Men britten höll ut. Verstappen satte in sin stöt i det näst sista varvet, men kolliderade litet med Hamilton och fick nöja sig med att stanna bakom. I och med tidsstraffet halkade Verstappen ner till fyra i resultatlistan.

Red Bulls Pierre Gasly knep en bonuspoäng för loppets snabbaste varv

”Den här segern var för Niki”

Mercedes hade redan innan helgen sagt att man skulle hedra Niki Laudas minne i Monaco.

– Det här var för Niki. Det är bara du som kunde ha lyckats med det här, löd hyllningarna från Mercedes i radion då Hamilton korsade mållinjen som etta.

Själv var Hamilton också väntat nog nöjd med sin insats.

– Det här var den svåraste tävlingen jag någonsin varit med om. Jag kämpade med Nikis hjälp i dag. Vi saknar honom verkligen, jag ville bara göra honom stolt i dag, säger han i tv-intervjun.

Hoppa över Twitterpostning

Sebastian Vettel knep med andra ord andraplatsen och såg samtidigt till att Mercedes för första gången för säsongen inte fick fira en dubbelseger.

– Det är synd om Valtteri, men då jag såg hur de krockade i depån så visste jag att vi hade en chans att knipa en placering eller två. Ett tufft race, summerar tysken.

Valtteri Bottas såg själv besviken ut, men verkade inte vara villig att lägga ut texten om Verstappen i tv-intervjun.

– Visst är jag missnöjd, då jag har varit snabb hela veckoslutet. Nu tvingades vi komma in samtidigt med Lewis, så träffade Max mig med sin bil och jag hamnade bakom Sebastian. En söndagskörning för min del, summerar han.

Resultat, Monacos grand prix:

1. Lewis Hamilton, Mercedes
2. Sebastian Vettel, Ferrari
3. Valtteri Bottas, Mercedes
4. Max Verstappen, Red Bull
5. Pierre Gasly, Red Bull, tävlingens snabbaste varv
6. Carlos Saintz, McLaren
7. Daniil Kvjat, Toro Rosso
8. Alexander Albon, Toro Rosso
9. Romain Grosjean, Haas
10. Daniel Ricciardo, Renault
--
17. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

Läs också

Nyligen publicerat - Sport