Hoppa till huvudinnehåll

Jämn ström av väljare till vallokalerna under EU-valdagen: "Jag röstade för miljön mot populismen"

Visa Siekkinen vid vallokalen.
Visa Siekkinen anser att han hade ett ansvar att rösta på grund av att miljöfrågan är en så viktig europeisk fråga. Visa Siekkinen vid vallokalen. Bild: Yle/ Axel Nurmio EU-valet 2019,Visa Siekkinen

I flera valkretsar räknar man förhandsrösterna som bäst. I Helsingfors valkrets har nästan 133 000 människor röstat på förhand. Det är 38 000 fler än i EU-valet för fem år sen.

Vid Kajsaniemi lågstadieskola, som är en vallokal för dem som bor i Kronohagen i Helsingfors, var det en jämn ström väljare försedda med regnkläder eller paraplyer som röstade på förmiddagen på själva valdagen.

Visa Siekkinen var en av dem. Han kom röstade för att han upplever att flera frågor i valet är viktiga. Speciellt klimatfrågan engagerade honom.

– Miljöfrågan är en stor europeisk fråga att det kräver att var och en går och röstar. Och sedan vill jag också rösta mot populismen, säger Siekkinen.

Astrid Still.
Mänskliga rättigheter var viktiga för Astrid Still. Astrid Still. Bild: Yle/ Axel Nurmio EU-valet 2019,Astrid Still

Siekkinen var inte ensam om att engageras av miljöfrågan i Kronohagen för också Astrid Still ansåg att klimatet var en av de centrala frågorna i valet för henne.

– Miljöfrågor och mänskliga rättigheter är de frågor som är viktiga för mig, säger Still.

Fler röstade på förhand

I hela landet har 21 procent röstat i förtid. Det är fyra procententenheter mer än år 2014.

I Helsingfors säger valkretsnämndens sekreterare Heikki Liljeroos att en nyhet såväl i EU-valet som i riksdagsvalet är att finländare som bor utomlands har kunnat rösta i sitt eget hem - det vill säga per brev.

- Det återstår att se om det här är en bidragande orsak till att förhandsröstarna har blivit fler, säger Liljeroos.

Intresset för EU-valet brukar vara lamare än för riksdags- och preidentvalet. För fem år röstade 39,1 procent av finländarna i valet.

Resultatet av förhandsrösterna publiceras klockan 20 i kväll. Rösträkningen väntas pågå till midnatt.

Läs också