Hoppa till huvudinnehåll

Kanadas NHL-stjärnor imponerade av Lejonens framfart i VM: ”Kommer att bli ett svårt test”

Kaapo Kakko har puken, omringad av flera kanadensiska spelare
Kanada har förlorat en match i VM, mot Finland i premiären. Kaapo Kakko har puken, omringad av flera kanadensiska spelare Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Herr-VM i ishockey 2019,ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Kaapo Kakko

Vi vet att Finland är ett bra lag, säger Kanadas målvakt Matt Murray inför kvällens VM-final. Kanada föll mot Finland i VM-premiären och nu vill man inte göra om samma misstag. Nyckeln till en seger är enligt Murray att Lönnlöven håller sig till sin spelidé.

Marko Anttila blev hela Finlands gunstling då han avgjorde semifinalen mot Ryssland och skickade Lejonen till en sensationell VM-final.

I finalen kommer Lejonen, precis som för tre år sedan, att möta Kanada. Kanada har spelat upp sig ju längre turneringen lidit och körde över Tjeckien i semifinalen med 5–1.

Efter semifinalen påpekar man från det kanadensiska laget att man inte kommer att ta något för givet i finalen. Finland blir en svår nöt att knäcka.

– Finland kommer att bli ett svårt test för oss. Jag var väldigt imponerad av Finland i den första matchen som vi spelade mot dem. Vi vet att Finland är ett bra lag. Vi måste fokusera på det som gör oss bra, spela enkelt, rätlinjigt och snabbt, säger Kanadas målvakt Matt Murray.

– Vi har jobbat hårt för att ta oss så här långt. Nu väntar en sista utmaning. Finland har ett riktigt bra lag men vi är motiverade och ser fram emot finalen, säger Darnell Nurse till TSN.

Kanadas målvakt Matt Murray stoppar en puck i en match mot Finland.
Matt Murray vaktade kassen i Kanadas enda förlust hittills i VM. Kanadas målvakt Matt Murray stoppar en puck i en match mot Finland. Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press Herr-VM i ishockey 2019,ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Kanadas herrlandslag i ishockey,Matt Murray (ishockeyspelare)

"Finland tog en tung seger"

Finland vann VM-premiären mot Kanada för drygt två veckor sedan med 3–1. Det är Kanadas enda förlust hittills i turneringen.

– Alla som har sett oss spela i den här turneringen vet att vi hela tiden försöker bli bättre och bättre, det har vi också gjort. I semifinalen tog Finland en tung seger mot ett av de bästa lagen i turneringen.

– Det kommer att bli en tuff match mot det enda lag som vi inte har besegrat i den här turneringen, säger Kanadas förbundskapten Alain Vigneault till TSN.

Mycket av snacket kring Kanada i turneringen har handlat om lagets offensiv. 36 gjorda mål i gruppspelet och åtta i slutspelet.

Men även i defensiven har man gjort en solid insats. I slutspelet har Kanada släppt in tre mål – två i kvartsfinalen mot Schweiz och ett i semifinalen mot Tjeckien.

– Vi har kämpat hårt i försvaret och de gånger vi misslyckats har målvakterna gjort riktigt starka insatser. Målvaktsspelet är en viktig del och vi har dragit nytta av det, säger Vigneault.

VM-finalen mellan Finland och Kanada börjar klockan 21.15. Yle Sporten följer med finalen i en chatt som öppnar en halvtimme innan nedsläpp.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport