Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska unga körsångare invaderar Borgå i juni: "Borgå är det optimala stället för en körfestival"

Två personer står i Borgå gamlastad och ler framför trähus.
Miira Holländer och Emil Rosendahl ser fram emot körfestivalen i Borgå. Två personer står i Borgå gamlastad och ler framför trähus. Bild: Fredrika Lindholm/Yle Borgå,Borgå rådhus,miira holländer

I år ordnas den nordiska körfestivalen Norbusang i Borgå. Miira Holländer är en av arrangörerna och hon ser många fördelar med att ordna festivalen just här.

Festivalen som speciellt riktas till barn och unga, ordnas varje år i olika länder. Förra året ordnades festivalen på Island, nästa år kommer den att ordnas i Sverige. I år ordnas den i Finland och mer specifikt i Borgå.

Det är de ungas musikförbund Dunk som producerar festivalen och Miira Holländer fungerar som deras evenemangsproducent.

Stadens storlek är skonsam för miljön

Holländer är uppvuxen i Borgå och det faktum att festivalen ordnas just här är ingen slump.

Holländer berättar att det var Dunks verksamhetsledare som kom med förslaget om att ordna festivalen i Borgå då han visste att det var hennes före detta hemstad.

- Då han frågade om Borgå skulle fungera så sa jag “joo!”. Jag har inte bott här på många år och därför aldrig heller producerat något i Borgå och då känns det kul att kunna få göra det och få lära känna staden från ett lite annat perspektiv, säger Holländer.

En man och en kvinna står framför rådhuset i Borgå.
Borgå är en mysig sommarstad och perfekt för festivaler. En man och en kvinna står framför rådhuset i Borgå. Bild: Fredrika Lindholm/Yle Borgå,Borgå rådhus,miira holländer

Hon menar också att Borgå är det optimala stället för att ordna en körfestival. Staden är mysig för nordiska gäster och dessutom gör stadens storlek festivalen mer skonsam för miljön.

- Man måste inte ordna en massa transporter inom staden. De kommer hit med buss från flygplatsen och sedan kan de gå från det ena stället till det andra under hela festivalen, berättar Holländer.

Borgå är en mysig sommarstad

Emil Rosendahl är uppvuxen i Närpes och han gör sin praktik för Norbusang. Han har bara varit i Borgå en handfull gånger men håller också med Holländer om att Borgå är den perfekta storleken för en festival som denna.

- Jag tycker Borgå är en jättemysig sommarstad men jag skulle inte ordna en festival här på vintern, skrattar Rosendahl.

Två personer står i Borgå gamlastad och reder upp en bunt med vimplar.
Att hålla ordning på sina vimplar är inte lätt. Två personer står i Borgå gamlastad och reder upp en bunt med vimplar. Bild: Fredrika Lindholm/Yle Borgå,Borgå rådhus,miira holländer

Mer tid att satsa på detaljerna

Festivalen närmar sig med stormsteg men Holländer och Rosendahl är ändå lugna.

- Vi har gjort ett jättebra jobb med planeringen och eftersom festivalen är av mindre skala än vad vi vanligtvis jobbar med, har vi haft mer tid att satsa på detaljerna, konstaterar Holländer.

Borgå gamla stad.
Arkivbild. Borgå gamla stad. Bild: Yle/Hanna Sjöström Borgå,borgå gamla stad

Bara att knacka på och gå in

Vill man som utomstående gå och njuta av lite körsång är festivalen ett ypperligt tillfälle.

- Det är bara tre konserter som har någon slags inträde och allt annat är gratis, säger Holländer.

Hon berättar också att de flesta konserterna inte kräver en förhandsanmälning.

- Så det är bara att knacka på och gå in, skrattar hon.