Hoppa till huvudinnehåll

”Realistiskt sett är det här vår sista VM-final” – Jukka Jalonen vet exakt hur svårt det är att gå hela vägen, speciellt mot Kanada

Jukka Jalonen möter pressen.
Jukka Jalonen möter pressen på söndagen. Jukka Jalonen möter pressen. Bild: Lehtikuva Jukka Jalonen

Sverige och Ryssland var rädda för att förlora. Man kände av det från första början. Men Kanada är annorlunda. Det säger Jukka Jalonen timmar innan Lejonen ställs mot Lönnlöven i VM-finalen i Bratislava. Där ska Lejontruppen undvika att tänka för mycket, berättar lotsen.

Nio timmar före pucknedsläpp träffade Jukka Jalonen den samlade presskåren i Bratislava. Han avslöjar genast vilken sanning han berättat för truppen för att motivera dem.

– Realistiskt sett är det här vår allas sista VM-final. Det tenderar bara att gå så att Finland når final med fem-sex års mellanrum, oberoende hur stark trupp man har på benen. Man behöver tur också, slår Jalonen fast och tillägger:

– Jag tror att killarna kommer att ge sitt allt i dag.

För åtta år sedan var Jukka Jalonen senast i final med Lejonen. Då också som känt i Bratislava och lika känt slutade finalen då i guldjubel.

Men Jalonen tror inte att det kommer att hjälpa mot Kanada.

– Vi försöker att inte tänka för mycket, vi spelar bara – spelar bara på, manar han.

"Vi går båda in i matchen med samma attityd"

Jalonen medger också att upplägget är annorlunda för den första gången i VM-slutspelet. Mot Sverige och Ryssland var Finland förvisso också klara underdogs, men då hade motståndarna all press på sin sida.

Så är inte fallet mot de kanadensiska Lönnlöven.

– Sverige och Ryssland var rädda för att förlora. Man kände av det från första början. Men Kanada är annorlunda. Vi går båda in i matchen med samma attityd. Vi har båda allt att vinna och inget att förlora, funderar han.

Närkamp mellan Tre Kronor och Lejonen framför Henrik Lundqvists mål.
Närkamp mellan Tre Kronor och Lejonen framför Henrik Lundqvists mål. Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK Henrik Lundqvist,Juhani Tyrväinen,Oliver Ekman Larsson,Sveriges herrlandslag i ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey

Finland inledde årets VM-turnering med att slå Kanada med 3–1. Efter det har Kanada tagit stormsteg framåt, men också Lejonens spel har blivit bättre.

– Åtminstone litet. Vi har gått framåt som individer och som lag, men det har de också gjort. Det är ingen slump att det är just vi som möts i finalen, säger Jalonen och fortsätter:

– Kanada är världens bästa ishockeynation, det vet alla. De kommer aldrig att underskatta en motståndare eller chansa med segern. De spelar likadant som vi, osjälviskt för laget.

"Vi orkar kämpa både fysiskt och psykiskt"

Hur det än går i finalen hoppas Jalonen att finländarna kan uppskatta Lejonens insats i Slovakien.

– Det brukar gå så att resultatet bestämmer. Vinner vi så är alla nöjda, men ifall vi förlorar så är allt från röven.

Jalonen lovar också att finalen åtminstone inte kommer att bli en överkörning.

– Med undantaget för matchen mot Tyskland har vi endast släppt in ett mål i den tredje perioden så här långt i turneringen. Det säger mycket om det här laget. Vi har också vunnit alla matcher i slutet. Vi orkar kämpa både fysiskt och psykiskt. Så också i dag.

– Matchen kommer att avgöras sent, slår han fast.

Sista låten i omklädningsrummet före finalen: Country Roads

Lagkaptenen, kultfiguren och den nya nationalhjälten Marko Anttila mötte också pressen inför Lejonens final. Han avslöjar att den finländska truppen laddar upp för finalen med låten ”Country Roads”.

– Jag minns inte vems version, men det är en låt som alla gillar. Jag minns inte ens vems förslag det var. ”Bobi” (Mikko Lehtonen) är dj och han har skött uppgiften med hedern i behåll, förklarar Anttila.

Själv kommer lagkaptenen inte att hålla något raljerande tal i omklädningsrummet.

– Nej. Vi måste bara ge allt och inse att det här är en unik chans. Oberoende av vad resultatet blir så måste vår passion synas, manar ”Mörkö-Marko”.

Närbild på hockeylandslagets Marko Anttila.
Marko Anttila. Närbild på hockeylandslagets Marko Anttila. Bild: Tomi Hänninen Marko Anttila

Anttila satte själv det kvitterande målet mot Sverige i kvartsfinalen och avgjorde semifinalen mot Ryssland med sitt 1-0-mål.

– Jag hoppas kunna förlänga sviten. Det viktigaste är att skapa lägen. Då kan pucken gå in i bland, också förhoppningsvis i dag, säger han.

Bjässen Anttila förväntas också bidra med tunga tacklingar och lite ”trash talk” i matchen.

– Både jag och kanadensarna gillar att munhuggas. Månne man inte får höra ett och annat i kväll, myser Anttila.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport