Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartiet störst, De gröna kan få två nya mandat, SFP:s Torvalds sitter kvar - så här gick EU-valet i Finland

Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa och Sirpa Pietikäinen jublar med blommor i händerna.
Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa och Sirpa Pietikäinen jublar med blommor i händerna. Henna Virkkunen, Petri Sarvamaa och Sirpa Pietikäinen jublar med blommor i händerna. Bild: Lehtikuva Henna Virkkunen,Petri Sarvamaa,Sirpa Pietikäinen

Samlingspartiet är klart störst i EU-valet i Finland, men bakom tätplatsen kan vi se en del förändringar när samtliga röster är räknade. Tretton finländska platser är fördelade, men det fjortonde är ännu oklart - om vi ens får ett sådant.

Strax efter 23-tiden på kvällen var samtliga röster räknade, senast då stod det klart att SDP:s veteranpolitiker Eero Heinäluoma är valets överlägsna röstmagnet. Han får nästan 130 000 röster, över 16 000 fler än tvåan Ville Niinistö (Grön) lyckats samla åt sig.

Det hjälper dock föga att en enskild kandidat är överlägsen, det är partiets sammanlagda röstfångst som räknas.

Bland partierna är Samlingspartiet klart populärast med 20,8 procent, knappt två procentenheter sämre än förra valet.

Sirpa Pietikäinen, Henna Virkkunen och Petri Sarvamaa är de samlingspartister som blir invalda, vilket är exakt samma bemanning som partiet har haft under den senaste mandatperioden.

Flera partier får två mandat

De gröna har två tidigare partiledare som främsta röstmagnete, vilket hjälper partiet till ett betydligt bättre resultat än i förra EU-valet. Partiet får 16 procent av rösterna, nästan sju procent uppåt jämfört med resultatet för fem år sedan.

Det ger partiet rätt att förfoga över två stolar i plenisalen i Bryssel, jämfört med en under förra mandatperioden. Det är Ville Niinistö som blir invald som ny, medan Heidi Hautala får inviga sin partikompis i parlamentets hemligheter.

Eero Heinäluomas enorma röstfångst till trots lyckas SDP inte kliva högre upp än till tredje plats bland partierna med 14,6 procent. Det är ändå över två procentenheter mer än i förra valet, så det finns orsak för partiet att vara nöjt.

Resultatet berättigar till två ledamöter i Europaparlamentet, den ena av dem är alltså Heinäluoma som blir invald som ny, den andra är Miapetra Kumpula-Natri som redan har hunnit vänja sig vid att jobba i Bryssel.

Centern fortsätter sin usla trend

Sannfinländarna går lite framåt med sina 13,8 procent, vilket ger dem två mandat. Det är högprofilskandidaterna Laura Huhtasaari och Teuvo Hakkarainen som får var sin flygbiljett till Bryssel, båda två är nya EU-parlamentariker.

Centern fortsätter på den invanda banan från riksdagsvalet tidigare i år, det vill säga partiet går kraftigt bakåt. Med 13,5 procent av rösterna går man back med över sex procentenheter.

Mauri Pekkarinen blir invald som ny ledamot från Centern, Elsi Katainen sitter i parlamentet sedan tidigare.

Vänsterförbundet landar på 6,9 procent, ett klart sämre resultat än i förra EU-valet. Röstandelen är 2,4 procentenheter lägre den här gången. Det ger en plats i parlamentet och den går till Silvia Modig som är nyinvald.

De omdiskuterade trettonde och fjortonde platserna

Inför valet gick diskussionen het om SFP skulle lyckas behålla sitt ena mandat. Med 6,4 procent av rösterna tar partiet hand om det trettonde och - hittills - sista mandatet. Det är Nils Torvalds som får fortsatt förtroende av SFP:s väljare.

Det var alltså de tretton mandat som Finland med säkerhet får under nästa mandatperiod.

Det fjortonde mandatet är direkt kopplat till Storbritanniens utträde ur EU, alltså brexit. Om brexit blir av får Finland ett mandat till.

Det intressanta fjortonde mandatet ligger i De grönas händer. Därmed får partiet vänta på resultat från brexitförhandlingarna för att få veta om partiet får ytterligare ett tilläggsmandat i EU-parlamentet.

Vi ska komma ihåg att det ännu är oklart om brexit blir av, men vi kan anta att De grönas Alviina Alametsä väntar med spänning på resultat från Storbritannien eftersom det i så fall är hon som får det fjortonde mandatet.

Valdeltagandet i Finland landar på 42,7 procent. Om rösterna från utlandet räknas med blir det lite lägre, 40,7 procent.

Val