Hoppa till huvudinnehåll

Senast i september ska springbrunnen vid Ystadsgården spruta vatten

En äldre kvinna känner på en skulptur i vit marmor.
Ringa Sandelin, ordförande i Fruntimmersföreningen i Ekenäs är en av de frivilliga som ser till att Rulle och Arthur, springbrunnen i Ekenäs ställs i ordning igen. En äldre kvinna känner på en skulptur i vit marmor. Bild: Yle / Tiina Grönroos fontäner,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,skulptur,marmor,Ringa Sandelin ordförande för Fruntimmersföreningen i Ekenäs

Trenden med att rusta upp gamla och trasiga springbrunnar i Raseborg fortsätter.

Fruntimmersföreningen i Ekenäs, som ifjol ville att staden skulle iståndsätta springbrunnen som finns vid Ystadgården i Ekenäs, har nu tagit saken i egna händer. Hjälp får föreningen av hemliga pojkar.

Totalt är tre parter inblandade i renoveringen av springbrunnen invid Ystadsgården.

En skulptur i marmor som föreställer två pojkar som håller upp ett kärl. Skulpturen finns i enn torrlagd bassäng.
Fontänen eller springbrunnen i Ekenäs är ännu torrlagd. men ska återfå sin forna glans. En skulptur i marmor som föreställer två pojkar som håller upp ett kärl. Skulpturen finns i enn torrlagd bassäng. Bild: Yle / Tiina Grönroos fontäner,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,skulptur,marmor,rulle och arthur

Förutom Fruntimmersföreningen har Raseborgs stad lovat hjälpa till med bland annat blomrabatter och stenbeläggning. Den tredje parten är en liten grupp män, som vill vara anonyma.

- Vi kallar dem de hemliga pojkarna, säger Ringa Sandelin, ordförande för Fruntimmersföreningen i Ekenäs.

Skulpturen tvättades och duschades i källvatten

Fruntimmersföreningens uppgift har varit att tvätta skulpturen, ett jobb som nu är gjort och som var ganska krävande.

- Vi hade ingen aning hur stort jobbet var. Vi var minst sex ”fruntor” och det tog oss en och en halv dag, berättar Ringa Sandelin.

Skulpturen tvättades enbart med källvatten. Inga andra tvättmedel användes.

- Vi har en doktor i arkeologi i trakten, Minna Silver, och hon sa att man absolut inte får använda diskmedel, tallsåpa eller andra tvättmedel. Vi fick inte ens använda vanligt kranvatten eftersom det innehåller ämnen som är skadliga för marmorn, förklarar Ringa Sandelin.

Vem kan lösa gåtan bakom T.N.J.?

Det var de hemliga pojkarna som såg till att Fruntimmerföreningens ”fruntor” fick källvattnet fraktat in till Ekenäs centrum.

Vem är de hemliga pojkarna som har som uppgift att se till att vattensystemet till springbrunnen kommer igång?

- De har en bokstavsförkortning som är T.N.J. men eftersom de inte säger vad bokstäverna står för så har vi helt enkelt döpt dem till de hemliga pojkarna, säger Ringa Sandelin.

Fruntimmersföreningen vet i själva verket vem de hemliga pojkarna är och Ringa Sandelin avslöjar att det är en brödraförening som samarbetar med Ystad.

- De har fackmän inom olika tekniska områden, så det finns de som bygger bassängens botten och andra som sköter vattenrör och elinstallationer.

Bassängen ska göras mer barnsäker

Tidtabellen är inte lika stram som när Eurydikes änglar i fjol renoverade bassängen utanför forna Karis stadshus. Då gjordes jobbet på två veckor.

- Vi har bestämt att skulpturen och fontänen ska stå färdiga då Ystadsborna kommer på besök i september, säger Ringa Sandelin.

Ingenting är gratis, inte ens när jobb görs på frivillig basis, men de hemliga pojkarna har lovat ordna finansieringsbiten med rördragningar, cirkulationspump och bassäng.

- Vi har inte sett sprickan i bassängen. Kanske den finns, men vi har ändå beslutat att höja bottnen på bassängen. Det här för att ingen förälder ska behöva vara rädd för att barnen ska falla i vattnet, säger Ringa Sandelin.

Ystads roll i det hela

Nu väntar Ringa Sandelin på att Raseborgs stad ska snygga upp blomrabatter och skifferstenarna runt fontänen.

Så till sist en historisk tillbakablick. Varför heter ett hus i Ekenäs Ystadsgården och varför kallas skulpturen Rulle och Arthur?

Ekenäs vänort i Sverige, Ystad, ville efter att andra världskrigets slut, hjälpa Ekenäsborna.

- Först tackade man vänligt nej i Ekenäs, med motiveringen att vi klarar oss nog. Till all lycka kom det en ny förfrågan, ”om inte annars, men för barnens skull” och då tackade beslutsfattarna i Ekenäs ja, berättar Ringa Sandelin, ordförande för Fruntimmersföreningen i Ekenäs.

Det var så Ystadsgården på Larssonsvägen kom till. På Ystadsgården finns ännu idag bland annat mödra- och barnrådgivning.

När Ystadsgården stod färdig ville Ekenäsborna piffa upp omgivningen.

Ekenäs dåvarande stadsdirektör Rudolf Eriksson och den socialdemokratiska kommunalpolitikern Arthur Östman kom då på idén att man kunde bygga en springbrunn.

Det är lite oklart varifrån pengarna kom till själva skulpturen och fontänen.

En äldre kvinna känner på en skulptur i vit marmor.
Seminarieskolans gårdskarl hjälpte "fruntorna" med att skruva bort kärlet högst upp. På det sättet var det lättare att tvätta rent kärlet, som till skillnad från marmorskulpturen är gjord av glasfiber eller liknande material. En äldre kvinna känner på en skulptur i vit marmor. Bild: Yle / Tiina Grönroos fontäner,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,skulptur,marmor,Ringa Sandelin ordförande för Fruntimmersföreningen i Ekenäs

- Det förefaller som att det blev lite pengar över från den stora insamling som Ystad gjorde under flera års tid. Man hade de här pengarna som grund och så sköt staden till med resten, säger Ringa Sandell.

Marmorskulpturen i springbrunnen föreställer två pojkar som håller upp ett kärl. Pojkarna kallas följaktligen Rulle och Arthur efter dåvarande stadsdirektör och politiker.

Ringa Sandelin minns också att barnen i Ekenäs fick julpaket av Ystadsbor.

- Jag fick varje år ett fantastiskt paket av ”tant Ester i Sverige”.

En äldre kvinna känner på en skulptur i vit marmor.
Ringa Sandelin gillar att vara med i Fruntimmersföreningen i Ekenäs som faktiskt är Finlands äldsta förening med cirka 165 år på nacken. Föreningen delar ut cirka 12 000 euro per år till hjälpbehövande. En äldre kvinna känner på en skulptur i vit marmor. Bild: Yle / Tiina Grönroos fontäner,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,skulptur,marmor,Ringa Sandelin ordförande för Fruntimmersföreningen i Ekenäs

Det har funnits gott om givmilda och frivilliga människor förr och frivilligarbetet och talkoandan lever delvis kvar också idag när nu också Rulle och Arthur, liksom Eurydike i fjol, småningom kommer att bada i vatten igen.

Vem tar över stafettpinnen och fixar följande springbrunn eller fontän i Västnyland?

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland