Hoppa till huvudinnehåll

Svenska ambassaden kritiserar italienska Rai för tv-inslag som kommit med falska påståenden om Sverige

Matteo Salvini
Italiens inrikesminister Matteo Salvini spred inslaget från Rai vidare på Twitter. Matteo Salvini Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Matteo Salvini,Italien

Sveriges ambassad i Rom har skrivit ett brev till det italienska public service-bolaget Rai, med anledning av ett inslag i nyhetsprogrammet Telegiornale 2 som innehållit flera felaktiga påståenden om Sverige, rapporterar Dagens Nyheter.

Rai meddelade bland annat sina tittare att det i Sverige finns ett sextiotal områden - så kallade no go-zoner - där sharialagar gäller och dit polisen inte tar sig eftersom de är "helt utom kontroll".

Enligt Rai är dessutom antalet våldtäkter i Sverige högst i världen.

Det här har den svenska ambassaden i Rom reagerat på och skickat en skrivelse till den italienska tv-redaktionen.

Enligt ambassaden innehöll tv-inslaget felaktiga påståenden om följderna av invandring i Sverige, till exempel om antalet våldtäkter och hemvändande IS-krigare.

Ambassaden: Det finns socialt utsatta områden där polisens närvaro har förstärkts

På ambassadens hemsida konstateras det att det inte finns "no go-zoner" i Sverige, men att det i likhet med de flesta större städer finns socialt utsatta områden där polisens närvaro har förstärkts under de senaste åren.

Ambassaden säger också att det har satsats på barn och ungdomar för att utbildningsnivån ska kunna höjas och för att arbetslösheten i dessa områden ska kunna minskas.

Ambassaden: I Sverige tillämpas svensk lag och samma lag gäller för alla

Den svenska ambassaden i Rom svarar också på Rais uppgifter om sharialagar.

Ambassaden påpekar att svensk lag tillämpas i hela Sverige och att samma lag gäller för alla, samt att det inte finns några områden där sharialagar gäller.

Också sexualbrott kommenteras av ambassaden, som bland annat påpekar att svensk lagstiftning om våldtäkt är bredare än i många andra länder.

I Sverige uppmuntras brottsoffer att anmäla våldtäkter och av dessa skäl är antalet anmälningar stort. Många vågar anmäla brott eftersom de tror på att staten kan hjälpa dem.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini spred Rais inslag på Twitter

Rais inslag spreds via Twitter av Italiens inrikesminister, Matteo Salvini, från partiet Lega.

Salvini skrev en tweet: ”Vi vill inte sluta som Sverige, detta är inte integration! NEJ TILL EURABIEN.

Svensk EU-parlamentariker reagerade kraftigt negativt

En av Sveriges EU-parlamentariker, Anna Maria Corazza Bildt, kommenterar på Twitter Salvinis spridande av det italienska rundradiobolaget Rais nyhetsinslag om Sverige.

Hon säger att det är en skam att Italiens vice premiärminister Matteo Salvini attackerar ett vänligt sinnat europeiskt land och sprider falska nyheter.

Hon säger vidare att hon är en italienska som har bott i Sverige i 20 år, och att Tv-reportaget innehåller medvetet förvrängda och felaktiga nyheter.

Källa: Dagens Nyheter