Hoppa till huvudinnehåll

The Guardian: Många EU-medborgare i Storbritannien och britter utomlands fick inte rösta – myndigheterna hotas bli stämda

Vallokal i Storbritannien, EU-valet 2019.
Allt gick inte som det borde då britter och EU-medborgare i landet röstade i EU-valet på torsdagen. Vallokal i Storbritannien, EU-valet 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Vallokal,EU-val,Storbritannien

Britter som bor utomlands har fått anmälan om rösträtt i EU-valet bara några dagar innan röstningen eller inte alls. I Storbritannien har EU-medborgare nekats att rösta. Myndigheter i landet riskerar nu att bli stämda, skriver tidningen The Guardian.

Ett avtal kring brexit har ännu inte kunnat nås och britterna fick därför rösta i ännu ett EU-val och gjorde det på torsdagen.

Tidningen The Guardian har fått höra närmare 1 000 klagomål av EU-medborgare i Storbritannien, samt britter utanför landet, som inte fått rösta.

– Rösträtten är grunden för alla medborgarskapsrättigheter. Det här är storskaligt, systematiskt och öppet diskriminerande av den rättigheten. Det fall vi planerar att ta fram visar att det här inte är något som lagen tolererar och att det måste finnas ansvar och konsekvenser, säger John Halford från en advokatbyrå till tidningen.

Han kommer att jobba tillsammans med gruppen the3million, som för kampanj över EU-medborgares rättigheter, för en eventuell stämning.

Britter runtom hela världen inblandade

Enligt tidningen fick många EU-medborgare i landet kalla handen då de kom till vallokalerna för att rösta. De tvingades lämna vallokalerna och deras namn hade strykits från listan på väljare.

Många britter som bor utomlands har också haft problem. Brevet om rätten att rösta i valet har dykt upp bara några dagar före valdagen eller inte alls.

De som klagat från utlandet om att de inte fått rösta bor i Europa, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Japan.

En crowdfunding-kampanj inleddes på lördagen för att finansiera rättegången.

Nyheten har väckt starka känslor i Storbritannien. Många är arga och irriterade över de fel som begåtts och anser att resultatet borde registreras som ogiltigt.

Hur Storbritannien röstat meddelas på söndagskvällen vid midnatt finsk tid.

Upprörda väljare i Storbritannien

Många EU-medborgare i Storbritannien har uttryckt sin besvikelse över att de inte fått rösta i EU-valet med hjälp av hashtagen #DeniedMyVote.

Val