Hoppa till huvudinnehåll

Tour de Östnyland kommer igen - vägarbeten betyder ruttändringar

Tour de Östnyland 2017 på Gäddragsvägen i Borgå.
Bild från Tour de Östnyland 2017 då gänget cyklade på Gäddragsvägen i Borgå. Tour de Östnyland 2017 på Gäddragsvägen i Borgå. Bild: Yle / Leo Gammals anas haj hasan

Yle Östnylands glada cykelevenemang ordnas lördagen den 17 augusti 2019. Känns knappa 280 kilometer som en för häftig utmaning? Ingen panik! I år kan du välja en kortare rutt.

Det blir den sjunde upplagan av Yle Östnylands eget cykelevenemang. Vi hoppas på att se dig i cykelsadeln!

Från Yle Östnylands redaktion deltar åtminstone regionchef Mikael Crawford, programvärd Katarina Lind och reporter Mikael Kokkola.

Katarina Lind och Mikael Kokkola.
Katarina Lind och Mikael Kokkola i mål under touren 2017. Katarina Lind och Mikael Kokkola. Bild: Yle/Mikael Kokkola tour de östnyland 2017

"Ett intressant själsligt experiment"

Mikael Kokkola har deltagit i varje Tour de Östnyland som har ordnats.

Han har cyklat hela sträckan på knappa 280 kilometer fem gånger. År 2016 är det enda året som han avbrutit loppet tidigare.

Vad får honom att delta i evenemanget år efter år?

- Det är sällsynta stunder. En dag då man njuter av hela spektret av känslor och upplevelser. Det är en intensiv här och nu-känsla, som man inte annars upplever i ett sträck.

Kokkola säger också att Tour de Östnyland är ett bra tillfälle att notera olika tillstånd som dyker upp hos en själv.

- Det är ett intressant själsligt experiment. Riktigt hemskt och riktigt fint.

Mikael Kulju intervjuas
Mikael Crawford till vänster, här tillsammans med Micki Kulju som också har deltagit i Tour de Östnyland flera gånger. Mikael Kulju intervjuas Bild: Yle/Benjamin Helling tour de östnyland

Kortare rutt ska locka nya deltagare

Som nyhet för i år erbjuder vi också en kortare rutt på cirka 100 kilometer. Du kan kolla in rutten för Lilla Tour de Östnyland här.

- Jag kommer att dra den gruppen. Tanken är att vi håller en medelhastighet på 20-22 kilometer i timmen och njuter lite mer, säger Mikael Crawford, regionchef på Yle Östnyland.

Och visst är det meningen att också de som cyklar den långa rutten ska njuta.

- Det brukar vi nog göra. Vi pausar och äter under rutten, och klungor brukar uppstå som cyklar tillsammans i samma tempo. Jag brukar vara sist, och slutligen också ensam, skrattar Katarina Lind, programvärd vid Yle Östnyland.

Lind har cyklat Tour de Östnyland två gånger tidigare.

tour de östnyland
Glada cyklister under touren 2013, Hanna Sihlman och Mikael Kokkola. tour de östnyland Bild: YLE/ Oscar Gustafsson tour de östnyland

En rolig dag med vacker natur

Den längre rutten i Tour de Östnyland på knappa 280 kilometer kan du också bekanta dig med på förhand. Rutten följer inte riktigt samma vägar som under tidigare år på grund av vägarbeten (se mer info nedan).

Under evenemanget cyklar vi alltså Östnyland runt, men ingen behöver cykla hela rutten på knappa 280 kilometer eller den kortare rutten på omkring 100 kilometer.

Det går bra att cykla endast en kortare sträcka eller att komma med längs med rutterna. Och man behöver verkligen inte delta på blodigt allvar.

Tanken är att tillsammans uppleva vacker östnyländsk natur och ha det roligt.

Start blir det lördagen den 17 augusti klockan 7 utanför Yle Östnylands redaktion vid Krämaregatan 2 i Borgå.

Vägarbeten ändrar långa rutten

För den som har tänkt cykla 280 kilometer är det viktigt att komma ihåg att vägarbeten ändrar årets rutt jämfört med tidigare år.

Vägen mellan Halkia och Borgnäs är avstängd. Det betyder att man nu skall vända till vänster, mot Borgå, då man kommer till Mäntsälävägen.

Sedan cyklar man ungefär tio kilometer till Borgå tills man når det första avtaget till Monnby. Där gäller det att vika av till höger, cykla ett par kilometer tills man kommer till Borgnäsvägen.

Ta igen av mot höger och så kommer man fram till Borgnäs. Därifrån fortsätter rutten som vanligt.

Här kan du bekanta dig med den uppdaterade kartan: Tour de Östnyland 2019

Flera cyklister står på Krämaregatan i Borgå och gör sig redo. En man i mitten svingar sig upp i cykelsadeln.
Start och mål vid Krämaregatan 2. Bild från starten under touren 2018. Flera cyklister står på Krämaregatan i Borgå och gör sig redo. En man i mitten svingar sig upp i cykelsadeln. Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,Cyklist,cyklister,cykel,mikael crawford

Tour de Östnyland

  • Evenemanget är gratis och det blir ingen tidtagning. Man får delta med precis den cykel och den utrustning som man själv önskar.
  • Vi stannar givetvis och äter (på egen bekostnad) under vägen. Ta med eget mellanmål, dryck och till exempel en extra innerslang ifall du får punktering.
  • Tour de Östnyland är inte ett organiserat cykellopp, utan en glad tillställning som är öppen för alla intresserade.
  • Att delta kräver ingen förhandsanmälan, men de som vill delta får gärna e-posta oss på ostnyland@yle.fi, så vi vet ungefär hur många som medverkar.
  • Alla cyklar på eget ansvar och vägen kommer inte att vara avstängd under rutten. Rutten kommer inte heller att märkas ut, eftersom det inte handlar om ett officiellt cykellopp.
  • Yle Östnyland bevakar evenemanget under dagens lopp.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland