Hoppa till huvudinnehåll

Yles prognos: Samlingspartiet ohotad etta, SFP kämpar om sista platsen

Samlingspartiets ordförande firar
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo firar under rösträkningen. Samlingspartiets ordförande firar Bild: Lehtikuva Petteri Orpo,Samlingspartiet

De gröna får ett mandat till medan Centern tappar en plats i EU-parlamentet enligt Yles valprognos. Rösträkningen pågår fortfarande.

Enligt Yles prognos ser Samlingspartiet ut att få drygt 20 procent i EU-valet. Därmed blir partiet klart störst, även om stödet är över 2 procentenheter lägra än i förra EU-valet.

På andra plats ligger De gröna, tätt följt av SDP - mellan dessa två är det mycket jämnt, de har drygt 15 procent var och de ligger inom 0,2 procentenheter.

Ville Niinistö
De grönas Ville Niinstö får långt över 100 000 röster och blir invald med klar marginal. Ville Niinistö Bild: Lehtikuva Ville Niinistö

Det som gläder De gröna är naturligtvis att de är det parti som går mest framåt, 5,9 procentenheter mer än i förra valet och en plats till i EU-parlamentet.

Sannfinländarna går lite framåt till drygt 14 procent och behåller sina två mandat.

Mycket tät kamp om spökmandatet som vi får om brexit blir av

Centern är, precis som i riksdagsvalet i april, valets stora förlorare. Partiet går bakåt med 6 procentenheter och landar på knappt 14 procent. Det betyder samtidigt ett förlorat mandat och partiet får endast två ledamöter i parlamentet.

Vänsterförbundet går också bakåt och landar på knappt 7 procent, men partiet behåller sitt ena mandat.

SFP ser ut att behålla sitt ena mandat, även om andelen röster blir lite mindre än i förra valet. SFP landar på drygt 6 procent.

Nils Torvalds och Anna-Maja Henriksson reagerar på SFP:s valvaka.
SFP:s Nils Torvalds ser ut att få fortsatt förtroende som EU-parlamentariker. Här grattas han av partiordförande Anna-Maja Henriksson. Nils Torvalds och Anna-Maja Henriksson reagerar på SFP:s valvaka. Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Nils Torvalds

Rösträkningen pågår ännu för fullt, så det finns en möjlighet att det sker ändringar.

Det här är alltså ställningen när de tretton mandat som i dag finns till förfogande har delats ut.

Om Storbritannien lämnar EU blir det drygt 70 platser lediga som ska fyllas, då får Finland ett fjortonde mandat och just nu är det hård kamp om platsen mellan Kristdemokraterna, SDP, De gröna och Samlingspartiet.

von Schoultz: Centern har inte riktigt haft den där gnistan

När statsvetaren Åsa von Schoultz bläddrar i sina anteckningar inser hon att hennes egna förväntningar stämmer rätt bra överens med Yles prognos.

- Det här är ganska väntade siffror. Dessutom vet vi att prognosen brukar stämma ganska bra.

Centern gör, som tidigare nämnt, ett dåligt val. von Schoultz tror inte att det är endast de politiska vindarna på hemmaplan som påverkar, hon anser också att Centerns kandidatlista inte har varit riktigt lika namnstark som hos flera av de andra partierna.

- Centern har inte riktigt haft den där gnistan kring sin lista, det har inte riktigt sprakat kring dem - förutom Mauri Pekkarinen, som har varit ett verkligt tungt namn.

Åsa von Schoultz.
Valet går i det stora hela som Åsa von Schoultz hade förväntat sig. Åsa von Schoultz. Bild: Dann Pettersson EU-val,åsa von schoultz

Sannfinländarna hade hoppats på att partiet skulle ha haft möjlighet att kämpa om en tredje plats, det vill säga det sista trettonde mandatet. Kampens skulle gå främst mot SFP och De gröna.

- Nu ser det ut som att Sannfinländarna åtminstone inte går vinnande ur den striden, utan de får nöja sig med två platser, säger von Schoultz.

Val