Hoppa till huvudinnehåll

De gröna segrade över Samlingspartiet i EU-valet i Åbo - forskare: "Klimatfrågan och Ville Niinistö lockade väljare"

Ville Niinistö
Ville Niinistö var röstmagnet i Egentliga Finland. Ville Niinistö Bild: Lehtikuva Ville Niinistö

Åbopolitikern Ville Niinistö och De gröna var de stora segrarna i EU-valet i Egentliga Finland och Åbo, även om Samlingspartiet blev det största partiet i landskapet.

I Åbo blev De gröna det största partiet och fick 25,3 procent av rösterna. Samlingspartiet, som vanligtvis är starkt i Åbo, fick 22,5 procent av rösterna.

- Ville Niinistö är en avgörande faktor här. Han är från Åbo och är bekant för många. Det säger akademiforskare Henrik Serup Christensen vid Åbo Akademi.

I hela landet fick Ville Niinistö näst mest röster efter röstkungen Eero Heinäluoma (SDP).

"Niinistö är bekant för många"

I Åbo fick Niinistö drygt 11 000 röster och var den överlägset populäraste kandidaten i staden.

Jämförelsevis fick den näst populäraste kandidaten, Eero Heinäluoma (SDP) närmare 4 000 röster i Åbo.

Eero Heinäluoma ja Mauri Pekkarinen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.
SDP:s Eero Heinäluoma fick flest röster i Finland - men näst mest i Egentliga Finland. Eero Heinäluoma ja Mauri Pekkarinen tiedotustilaisuudessa eduskunnassa. Bild: Nella Nuora / Yle Eero Heinäluoma,Mauri Pekkarinen

- Han är bekant för många. Många väljare röstar på någon som är bekant från tidigare. Det är inte frågan om att Ville Niinistö skulle ha fört fram frågor som avviker från De grönas övriga kandidater, utan det handlar mer om att han är bekant för väljarna sedan tidigare.

Klimatfrågan kan ha varit en bidragande orsak till De grönas valframgång.

- En annan orsak till att De gröna klarade sig bra överlag är att klimatfrågan blev viktig i det här valet. Det är ett ämne som De gröna har ett visst monopol på, säger Christensen.

"Förvånande att Samlingspartiet lyckades så pass bra"

Samlingspartiet är fortfarande det största partiet i hela landet och i Egentliga Finland, även om partiet tappar väljare.

Samlingspartiet fick 22,2 procent av rösterna i Egentliga Finland, medan De gröna som kom på andra plats fick 19,2 procent av rösterna.

Henrik Serup Christensen.
Akademiforskare Henrik Serup Christensen. Henrik Serup Christensen. Bild: Yle/Fanny Lindholm statsvetenskap,henrik serup christensen

För De gröna är ökningen markant - i EU-valet 2015 fick De gröna drygt 10 procent av rösterna. Partiet lyckades alltså så gott som fördubbla sitt väljarstöd.

Enligt Christensen är det överraskande att Samlingspartiet lyckades bli det största partiet i EU-valet.

Samlingspartiet satt i en regering som var impopulär och det är en orsak till att partiet har tappat väljare, säger Christensen.

- Det är inte förvånande att de förlorade väljare, utan att de lyckades så pass bra. De har trogna väljare och i EU-valet är det viktigt med väljare som faktiskt går till valurnorna och röstar.

"Fler unga väljare gynnade De gröna"

I riksdagsvalet för cirka en månad sedan blev Sannfinländarna det största partiet i Egentliga Finland.

Nu tappade partiet väljare i valkretsen jämfört med vårens riksdagsval. Partiet ökade ändå i väljarstöd med 1,7 procentenheter i Egentliga Finland jämfört med EU-valet 2015.

Laura Huhtasaari under den stora valdebatten  i TV1 25.1.2018.
Sannfinländarnas Laura Huhtasaari fick drygt 9 000 röster i Egentliga Finland. Laura Huhtasaari under den stora valdebatten i TV1 25.1.2018. Bild: Derrick Frilund / Yle Presidentvalet i Finland 2018,val,Suuri vaalikeskustelu,Laura Huhtasaari

Söndagens valresultat var troligen en besvikelse för Sannfinländarna, säger Christensen.

- Jag tror att Sannfinländarna är lite besvikna. Även om de gick lite framåt så blev det inte den seger som kanske förutspåddes. Det beror delvis på att de har svårt att locka sina väljare att rösta, speciellt i EU-val. Sedan röstade fler unga väljare den här gången och det har troligen gynnat De gröna i högre grad än Sannfinländarna.