Hoppa till huvudinnehåll

Den nya ambulansstationen i Gammelby står nu klar: ”Utryckningarna bli betydligt snabbare och vi har det tryggare här i våra byar”

Den nya ambulansstationen är anpassad för beredskap dygnet runt och förkortar märkbart tiden för ambulansen att komma upp på motorvägen.

På lördagen öppnades dörrarna till den nya ambulansstationen i Gammelby och akutvårdarna flyttade in. De första utryckningarna har redan ägt rum.

Den nya stationen ligger i närheten av bensinstationen, precis vid motorvägen i Gammelby.

Jorma Kuikka, akutvårdschef från Räddningsverket i Östra Nyland, är mycket nöjd med stationens läge.

- Stationen är belägen på bästa möjliga ställe. Beredskapen förbättras avsevärt jämfört med den gamla stationen i Forsby och nu är vi bredvid de snabba vägarna, mittemellan Borgå och Lovisa.

Akutvårdschef poserar framför en ambulans
Akutvårdschef Jorma Kuikka. Akutvårdschef poserar framför en ambulans Bild: Yle/Rebecka Svedberg Gammelby,ambulanser,Jorma Kuikka,ambulansstation

På bara några minuter kan ambulansen nu ta sig ner till motorvägen. Många hoppas att ambulansen ska komma fram snabbare än tidigare.

Akutvårdare Samuli Mäkelä är en av dem.

- Antagligen. Från backen här kommer vi rakt ut på motorvägen och kommer upp till höga hastigheter så tiderna kan kanske förkortas.

Det här är ändå ingen självklarhet.

- Man kan inte alltid veta att ambulansen är på plats på stationen och det kommer en del fördröjningar, berättar Kuikka.

En annan viktig sak är att ambulanserna nu är bättre stationerade med tanke på läget.

Akutvårdare ler framför en ambulans
Akutvårdare Samuli Mäkelä är glad över den nya stationen. Akutvårdare ler framför en ambulans Bild: Yle/Rebecka Svedberg Akutvårdare,Gammelby,ambulanser,Ambulanspersonal,ambulansstation

Stationen öppet dygnet runt

Den nya stationen har beredskap dygnet runt, med en ambulans och två akutvårdare.

Förutom det ypperliga läget är stationen nu också byggd för att bättre vara anpassad till beredskap dygnet runt.

- Den gamla stationen var ursprungligen byggd som en 12 timmars station och saknade möjlighet till övernattning och ordentliga tvättrum. Det här har man nu åtgärdat i den nya stationen så att personalen kan tillbringa tid där mellan utryckningarna, berättar Kuikka.

Därtill är garaget större så det blir lättare att sköta ambulansen och dess utrustning.

Nöjda akutvårdare

Akutvårdarna Hanna Pesonen och Mikko Kajala är mycket nöjda med den nya stationen.

- Det är en klar skillnad till den förra stationen. Lokalerna ser riktigt bra ut och de kommer säkert att fungera bra, berättar Pesonen.

- Allting är bättre med den här nya stationen, bland annat användbarheten och trafikförbindelserna, berättar Kajala.

I den ungefär 120 kvadratmeter stora stationen finns två separata sovrum för akutvårdarna. Det här är något som saknades i den tidigare stationen.

Akutvårdare
Akutvårdare Mikko Kajala och Hanna Pesonen. Akutvårdare Bild: Yle/Rebecka Svedberg Akutvårdare,Gammelby,ambulanser,Ambulanspersonal,Mikko Kajala

- I den förra stationen så sov man i princip nästan bredvid varandra. Nu får man lite mer personligt utrymme, berättar akutvårdare Samuli Mäkelä.

Separata sovrum ska också bidra till bättre arbetsvälmående bland personalen.

- Det är viktigt att få vara för sig själv i några timmar. Det här är ett ganska socialt arbete och så är det trevligt att bara stirra på en vägg ibland, säger Mäkelä och skrattar.

Långtidsparkering

Kuikka berättar att man i flera år letade efter ett ställe för den nya stationen. Förra sommaren fick man napp då den nuvarande tomten såldes till Lovisa stad.

Det var Patrik Flincks pappa som sålde tomten. Flinck har nu kommit till stationen för att se slutresultatet.

- Det ser riktigt fint ut. Det har varit väntat att vi skulle få en station och dessutom att vi skulle få den här parkeringen bredvid stationen. Det blir ypperligt för Gammelby- och Forsbybor och andra som bor här omkring.

En man framför en anslutningsparkering
Patrik Flinck, vars pappa sålde den tomt som ambulansstationen nu står på. En man framför en anslutningsparkering Bild: Yle/Rebecka Svedberg Gammelby,parkering,parkeringsplatser,anslutningsparkering,Patrik Flinck

I anslutning till ambulansstationen har man nämligen också byggt en en långtidsparkering.

Tanken är att invånare som vill lämna bilen hemma och hoppa på en buss ska kunna göra det här i stället för på parkeringsplatsen vid bensinstationen där många nu parkerar bilen över dagen.

Flinck tror också att ambulansstationen upplevs som viktig för invånarna i närheten av stationen.

- Utryckningarna bli betydligt snabbare och vi har det tryggare här i våra byar.