Hoppa till huvudinnehåll

"Finland: Kungar av hockeyvärlden" – kanadensiska medier förbryllas av Lejonens lagprestation och lyfter fram juniorframgångarna

Finland firar segern mot Kanada.
Finland firar segern mot Kanada. Finland firar segern mot Kanada. Bild: Peter Schatz / imago images / All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey,Kanadas herrlandslag i ishockey

I Finlands VM-guldlag var Henri Jokiharju och Juho Lammikko de enda spelarna med NHL-erfarenhet från den gångna säsongen. Den kanadensiska journalistkåren är häpen efter Finlands seger mot Kanadas stjärnbygge och prisar den blåvita laginsatsen.

I Nordamerika har VM-hockeyturneringen inte samma status som i Europa. Under de senaste åren har ändå landslagsspel i både Kanadas och USA:s landslag lockat stora stjärnor och i årets turnering hade Finlands finalmotståndare igen ett vasst lag på pappret.

Ur ett NHL-perspektiv kunde VM-finalen mellan Finland och Kanada bara sluta på ett sätt.

  • NHL-matcher säsongen 2018–19: Kanada – Finland 1 482–78
  • NHL-mål säsongen 2018–19: Kanada – Finland 323–0

Finland vann ändå med 3–1 och den finska laginsatsen hyllas av ansedda hockeyjournalister i nordamerikanska medier.

– Ett otroligt och osannolikt VM-guld för Finland. En påminnelse om att det i allra högsta grad handlar om en lagsport. Med bara två anonyma NHL-spelare i truppen slår finländarna starka Sverige, Ryssland och Kanada, skriver Sportsnets Chris Johnston.

Darren Dreger är en av TSN:s hockeyprofiler.
Darren Dreger är en av TSN:s hockeyprofiler. Darren Dreger är en av TSN:s hockeyprofiler. Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press Darren Dreger

Även TSN:s Darren Dreger är imponerad av hur Finland avslutade turneringen.

– Finland slår Sverige, Ryssland och Kanada, som alla var fulladdade med NHL-spelare, i slutspelet. Struktur och hjärta. De är rättfärdiga världsmästare.

VM-guld, JVM-guld och Rask

Juniorhockey är stort i Nordamerika och att Finland även har skördat stora framgångar på juniornivå gör ett djupt intryck.

– Finland: kungar av hockeyvärlden. De är nu regerande världsmästare och JVM-mästare. Dessutom har de Tuukka Rask som är den starkaste kandidaten till att utses till slutspelets värdefullaste spelare, skriver TSN:s Frank Seravalli.

Hoppa över Twitterpostning

TSN:s Gord Miller radar upp finska guldmedaljer.

– U18: 2016, 2018. JVM: 2014, 2016, 2019. VM: 2019.

Miller lyfter fram NHL-spelaren Henri Jokiharju (Chicago) och Kaapo Kakko som av allt att döma spelar i Nordamerika i höst.

– Jokiharju och Kakko är den sjunde och åttonde spelaren i historien som har vunnit U18, JVM och VM.

Läs också