Hoppa till huvudinnehåll

Grundtrygghetsnämnden i Sjundeå slår larm: Vi kan inte vårda de äldre i såna här lokaler

En byggnad i Sjundeå där bäddavdelningen och hälsocentralen finns.
En del av personalen i byggnaden där bäddavdelningen och hälsovårdscentralen finns har fått kraftiga symtom av inneluften. En byggnad i Sjundeå där bäddavdelningen och hälsocentralen finns. Bild: Marica Hildén / Yle Sjundeå,Västnyland,sjundeå bädden

Äldrevården och hälsovården i Sjundeå är i akut behov av nya lokaler. Grundtrygghetsnämnden vädjar om att planeringen av ändamålsenliga lokaler för vården inleds omedelbart.

Kommunstyrelsen beslutade i början av maj att Sjundeå inte kommer att hyra lokaler av Virkkulankylä.

Nämnden hoppas nu att kommunen ska kunna dra nytta av planeringsarbetet som redan har gjorts när nya lokaler planeras.

De nuvarande lokalerna finns i hälsovårdcentralens byggnad, i Villa Aleksis och i Villa Charlotta. Samtliga tre byggnader är i dåligt skick.

En del av personalen och klienterna får symtom av inomhusluften. En del av personalen har på grund av kraftiga symtom flyttats från hälsovårdscentralen och Villa Aleksis till tillfälliga lokaler.

Svårt att duscha klienter

Lokalerna är inte heller ändamålsenliga.

I Villa Charlotta finns till exempel inte badrum eller wc i klienternas rum och det är svårt att transportera klienter till duschen i de trånga korridorerna.

På hälsovårdscentralens bäddavdelning är patienternas rum trånga och korridoren är smal.

Grundtrygghetsnämnden i Sjundeå gav vid sitt senaste möte (22.5) ett utlåtande om problemen med de nuvarande lokalerna.

Nämnden vill att kommunstyrelsen och tekniska nämnden ska vara medvetna om att lokalerna är problematiska både för klienterna och för personalen.