Hoppa till huvudinnehåll

”Just nu känner jag mig stark” - Kanotklubben Wågens Emma Malmsten siktar in sig på världsmästerskapstävlingar i augusti

En ung kvinna med grön klubbjacka med ett "w" på bröstfickan. Bokstaven symboliserar Wågen, en kanotklubb i Ekenäs.
Emma Malmsten laddar upp inför Hämeen regatta i Tammerfors i början av juni. Då avgörs om hon får delta i världsmästerskapstävlingar och europamästerskapen i paddling. En ung kvinna med grön klubbjacka med ett "w" på bröstfickan. Bokstaven symboliserar Wågen, en kanotklubb i Ekenäs. Bild: Yle / Christoffer Westerlund paddling,vattensport,Västnyland,Ekenäs,kanotklubben wågen

Ekenäsbon Emma Malmsten satsar på att bli uttagen till både EM och VM i paddling. Det är sista året 22-åringen får tävla i klassen U23. För tillfället känns 500 meter som den starkare och bättre tävlingssträckan.

Emma Malmsten, som tävlar för kanotklubben Wågen i Ekenäs, har den här vintern varit på två träningsläger utomlands.

- Vinterlägret i Frankrike kändes bra. Jag fick pröva på K2 tillsammans med Olivia Malinen från Tammerfors och det fungerade fint, säger Emma Malmsten.

Träningslägret i Polen var däremot betydligt tyngre, men det berodde närmast på en förkylning.

Emma Malmsten har tidigare tävlingssimmat och några år tävlade hon parallellt med både simning och paddling.

I dag tävlar hon hellre på vatten i en kajak än i simdräkt i vattnet.

Siktet inställt på VM-tävlingar senare i sommar

Emma Malmsten tävlar i två huvuddistanser; 200 meter och 500 meter.

För knappt två år sedan tog Malmsten brons i nordiska mästerskapen på sprintsträckan 200 meter. Hon tävlade då i klassen U21 och hennes tid var 53,044.

- Det är min bästa prestation hittills, anser Malmsten själv.
Emma Malmsten har också några FM-medaljer hemma i sitt prisskåp och hon har redan hunnit delta en gång i världsmästerskapen i klassen U23.

Nu är siktet inställt på VM i augusti. Det är sista gången Emma Malmsten får tävla i klassen U23. Nästa år är juniortiden förbi och ett ännu tuffare, internationellt motstånd väntar.

Redan för några veckor sedan tävlade Emma Malmsten mot internationella stjärnor i Danmark. Hon säger att tävlingarna gick hyfsat. I Danmark nådde Malmsten och hennes tävlingskumpan Olivia Malinen finalplats i tävlingsklassen K2.

Tävlingssäsongen på hemmaplan kör igång i Tammerfors i början av juni.

- Det är första, men samtidigt sista tävlingen där vi kan visa vad vi går för. Det är då uttagningen till U23 i VM och EM sker, säger Emma Malmsten som satsar på att tävla både individuellt och tillsammans med Malinen i klassen K2.

- Just nu känner jag mig stark och hoppas att den goda känslan håller i sig. Jag har en väldigt god känsla inför vår K2.

Favoritsträckan varierar

Att tävla i flera distanser har sina utmaningar.

Sprintersträckan 200 meter beskriver Malmsten som en kort och explosiv sträcka där man inte hinner tänka efter.

- Hjärnan är på paus, det gäller bara att köra.

Favoritsträckan varierar dock.

- Just nu känns 500 meter som min starkare distans. Det är ett lopp som man måste strukturera och planera i förväg.

Paddling är en tuff sport både mentalt och fysiskt

Det gäller att vara både stark och snabb när man paddlar kajak. Vädrets makter kan man inte rå på och är det kallt och blåsigt är föret därefter, det vill säga tungt.

För att orka med paddling rent fysiskt gäller det också att må bra i huvudet.

Emma Malmsten skriver en blogg där hon också berättar hur hon mår.

- Nyligen var jag inne i en period där det kändes tufft. Träningarna är tunga, det behövs tid, energi, motivation och koncentration.

Emma Malmsten berättar också att träningen inte alltid känns skön. Speciellt inte när man hårdtränar för att bli bättre, snabbare och starkare. Då gör det nästan ont.

- Därför skapade jag bloggen där jag kan fundera och skriva ner mina tankar och jobba mentalt, vilket är en viktig del av idrottsgrenen.

För tillfället vikarierar Emma Malmsten också som lärare vid Katarinaskolan i Karis. Hon studerar pedagogik i Vasa. Målet är att bli gymnastiklärare.

Läs också