Hoppa till huvudinnehåll

Känslosam Hakanpää tackade Lasse Kukkonen efter VM-guldet: "Tog hand om den unga killen som var ute och cyklade som människa"

Jani Hakanpää i duell i VM-finalen.
Jani Hakanpää stod för en ny urstark match i VM-finalen. Jani Hakanpää i duell i VM-finalen. Bild: All Over Press Jani Hakanpää

Jani Hakanpää personifierar det färska finländska VM-guldlaget. Ett massivt hjärta på plan, och stora känslor utanför. Riktigt emotionell blev försvararen när han skickade tack till en före detta Lejonback, tidigare världsmästaren Lasse Kukkonen.

– Jag tror det blev en finländsk Miracle On Ice.

Jani Hakanpää såg förståeligt nog omtumlad ut där han stod i intervjuzonen i Bratislava efter Finlands 3-1-seger i VM-finalen mot Kanada. Känslorna fanns på ytan när den färska världsmästaren skickade tack till de som hjälpt honom på vägen.

– Förstås familjen: mamma, pappa, syster och flickvännen som var här och kollade, säger Hakanpää till Yle Sporten.

– Sen måste jag tacka min andra far i Uleåborg, Lasse Kukkonen, för att han hjälpt mig i fyra år och tagit hand om den unga killen som kom till Uleåborg som var lite ute och cyklade som människa och hockeyspelare. Han har hjälpt mig under vägen och han får ett väldigt stort tack han också.

"Var en otrolig match"

"Den unga killen" har i Kärpät förvandlats till en storback och nyckelspelare i det finländska VM-laget. En försvarare som fick enormt ansvar av tränarteamet också i finalen.

– Det var en otrolig match. Det fanns stunder då vi låg under men vi kämpade hårt och fick målen vi behövde för att vinna.

Första perioden var Kanada väldigt bra, vad sade ni i pausen som gjorde att allting såg annorlunda ut i den andra?

– Vi pratade om att vi måste spela modigare och få längre anfall. Bara att köra och glömma allt som hänt och spela hårt.

Sen efter ert ledningsmål i tredje blev det sen en enorm kanadensisk press. Du fick jättemycket istid, hur är det att spela i sådana lägen, när de bara trummar på?

– Det är ju väldigt fint att få vara på isen i såna här situationer, det är ju sånt man drömmer om som liten kille. Förstås måste du hålla koncentrationen fast det är mycket som händer runt omkring dig. sen är det bara att fajtas och försöka vinna duellerna framför målet.

Hakanpää och hans lagkompisar vann duellerna, Finland redde ut stormen och drömmen blev sann. VM-guldet var ett faktum.

– Vi har en väldigt sammansvetsad grupp. Vi har jobbat väldigt hårt. Det att ingen trodde på gav oss väldigt mycket energi. Vi har varit de enda som trott på att det här kan hända. Vi kunde bara komma hit och spela hårt och se hur det blir. Vi hade ingen press på oss, vi gick bara ut och njöt.

Läs också