Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Finlands lejon tog hockeyguld i VM, De gröna gjorde ett historiskt bra EU-val

Lejonen poserar med sina guldmedaljer.
Lejonen poserar med sina guldmedaljer. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Finland tog hockeyguld i VM

Lejonen slog Kanada i finalen med 3–1 efter två mål av "Mörkö-Marko" Anttila, en fullträff av Harri Pesonen och en jätteinsats mellan stolparna av Kevin Lankinen. VM-guldet är det tredje för Finland.

Anttila blev igen enorm matchhjälte för Finland. Den här gången nöjde sig han inte bara med att näta en gång – som han gjorde i kvarten och semin – utan gav dessutom Finland ledningen då han pangade in 2–1 i den tredje perioden.

En otrolig detalj är att "Mörkö-Markos" ledningsmål gjordes exakt samma tid som Petteri Nokelainen gjorde ledningsmålet i VM-finalen 2011 mot Sverige. Båda målen gjordes när det hade gått 42.35 minuter av matchen.

Harri Pesonen spikade sedan slutresultatet med fyra minuter kvar av den tredje perioden. Det efter en evighet av livsfarlig kanadensisk press i den finländska zonen.

– En helt otrolig resa. På det förberedande lägret hade vi nog aldrig trott att vi skulle vara här i dag. Men då truppen spikades bestämde vi oss för att bara spela, säger tvåmålsskytten.

Kevin Lankinen noterades i sin tur för otroliga 43 räddningar mellan stolparna för Finland. Sammanlagt släppte han endast in ett mål i semifinalen och finalen.

– En hård kamp av laget, konstaterar den rörda tränaren Jukka Jalonen i C Mores tv-intervju efter att Lejonen fått sina guldmedaljer.

Laget har stått för en av VM-historiens största bragder. En så gott som helt anonym Lejontrupp lyckades slå inte bara ett utan flera landslag fyllda med NHL-stjärnor på vägen till ett VM-guld

– Vi slog tre NHL-lag inom loppet av fyra dagar. En ganska enorm grej på alla sätt och viss. Nä, jag kan nog inte ännu förstå vad som egentligen har hänt, säger Jalonen.

Enligt polisen samlades drygt 10 000 fans på Salutorget i centrala Helsingfors för att fira segern.

Så här gick det i EU-valet

Klimatfrågan gynnade sakägarna, De gröna i EU-valet. Men det var också en framgång för etablerade politiker, bedömer Åsa von Schoultz som är professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet.

- De gröna gjorde ett historiskt bra val. Kanske är det Thunberg-effekten? Hur som helst blev det här ett klimatval, säger von Schoultz.

De gröna fick två mandat, likaså Finlands Socialdemokratiska parti, Sannfinländarna och Centern.

Samlingspartiet fick mest mandat med tre kandidater som blev invalda.

SFP:s sittande EU-parlamentariker Nils Torvalds förnyade sitt mandat och Vänsterförbundet fick också ett mandat.

I resten av Europa tog Nationell samling segern i Frankrike, de tyska Gröna gick om Socialdemokraterna och britterna ritade om hela sin politiska karta.

Valdeltagandet blev det högsta sen 1994 men mycket i parlamentet i Bryssel är sig likt också efter det här valet.

EU-valet år 2019 har beskrivits som ett ödesval där unionens framtid och riktning avgörs. I det stora hela verkar ändå den stora linjeförändringen ha uteblivit, trots skrällar på flera håll.

I valresultatet i Sverige ses däremot trender som är rent motsatta de i övriga Europa.

När gröna partier i andra länder firar hör Miljöpartiet till valets förlorare: de tappar två av sina fyra mandat med ett stöd på bara drygt 11 procent.

En av valets klara vinnare i Sverige är precis som i riksdagsvalet Annie Lööf och Centerpartiet som spurtat ordentligt under våren och nu landar på inte långt från 11 procent.

Vädret

Vädret är mestadels mulet och ostadigt under det närmaste dygnet. Under kvällen och natten blir det mest uppehåll i landets södra och mellersta delar västerifrån.

Dagens högsta temperatur i landets västra del är 12...16 grader med svag vind.

I öster är högsta temperaturen 10...14 grader med regnskurar på många ställen. I områdets norra del kan det förekomma åska på eftermiddagen.

I norra Finland kan det även åska på eftermiddagen. Där är dagens högsta temperatur är 6...13 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes