Hoppa till huvudinnehåll

Norrena full av beundran för guldhjältarna: ”Jättestort, som Lake Placid 1980”

Finlands spelare sprutar skumvin i omklädningsrummet.
Det var ingen hejd på firandet efter segern. Finlands spelare sprutar skumvin i omklädningsrummet. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey,Herr-VM i ishockey 2019

”Vi har fått vara med om någonting väldigt speciellt.” Den tidigare landslagsmålvakten Fredrik Norrena är lyrisk över den blåvita insatsen mot Kanada. Han passar på att hylla Kevin Lankinen och Kaapo Kakko lite extra.

År 1980 skrev ett gäng amerikanska collegekillar historia genom att göra det omöjliga: vinna över oövervinnerliga Sovjet i OS. Bragden fick benämningen "Miracle on ice".

Nu, 39 år senare, har vi bevittnat någonting liknande.

Det säger Jakobstadsbördige Fredrik Norrena, tidigare VM- och OS-silvermedaljör med Finland. Den IFK Lepplax-fostrade liraren är numera målvaktstränare i TPS och hjälpte till i juniorlandslaget i vintras.

Han hymlar inte med orden då han beskriver bragden i Bratislava. Han kunde knappt tro sina ögon.

– Jag är jätteöverraskad. Inför kvartsfinalen mot Sverige hoppades jag att vi skulle falla med hedern i behåll. Det här är ett mästerverk av Jukka Jalonen och tränarteamet, säger Norrena.

Fredrik Norrena på tränarbänken.
Fredrik Norrena gjorde en lång landslagskarriär. Fredrik Norrena på tränarbänken. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Fredrik Norrena

”Vi försvarade sönder dem”

Den blåvita bedriften har redan dissekerats i minsta detalj. Konsensus är att det var ett Lag med stort L – de otaliga uppoffringarna och de infernaliska insatserna gjorde guldfesten möjlig. Norrena sällar sig till kören.

– Vi försvarade sönder motståndarna och tog vara på chanserna. Det är en fantastisk bedrift av alla inblandade.

Hade vi fördel av att vara underdog?

– Idrott handlar mycket om det mentala, särskilt på högre nivå. Om man har mer att vinna än att förlora kan man utnyttja det. Då kan det gå så här. Men det är jättesällan ett så nederlagstippat lag tar sig så här långt.

Kakko och Lankinen gjorde det möjligt

Efter finalsegern har kaptenen Marko ”Mörkö” Anttila fått den största ljuskäglan på sig, vilket är välförtjänt efter de två målen som bärgade guldet. Norrena passar på att tala om två andra lirare: målvakten Kevin Lankinen och TPS-bekantingen Kaapo Kakko.

Norrena har beundran i rösten då han talar om Kakko.

– Han gav Finland och laget hopp och tro om framgång. Han bar laget till en början och gjorde de matchavgörande målen. Att han sedan inte gör poäng i de sista matcherna har inte så stor betydelse, det är små marginaler som gäller och enstaka spelare som får chansen.

Kakko har klarat av bedriften att vinna både JVM-guld och VM-guld under samma år, samtidigt som han varit TPS bästa forward.

Kaapo Kakko
Kaapo Kakko var sensationellt bra i turneringsinledningen. Kaapo Kakko Bild: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Kaapo Kakko,Herr-VM i ishockey 2019

– Han kommer knappast att få vara med om ett liknande år i sin karriär. Det är helt otroligt att man kan vinna så mycket på så kort tid!

– Tyvärr kommer vi att tappa honom, han är för bra, säger Norrena om Kakkos klubbframtid. NHL kallar.

Slutsignalen har gått, Finland är världsmästare och målvakten Kevin Lankinen jublar.
Kevin Lankinen darrade inte då det gällde som mest. Slutsignalen har gått, Finland är världsmästare och målvakten Kevin Lankinen jublar. Bild: All Over Press Kevin Lankinen

Lankinen var en annan av hjältarna. Den tidigare HIFK-målvakten gick från farmarlagens farmarliga i USA till att släppa in sammanlagt ett mål mot Ryssland och Kanada i semifinal och final i VM. En hisnande historia.

– Lankinen spelade en stor roll i vinsten. Han var en trygghet för laget, som litade på honom. Man behöver fantastiskt målvaktsspel för att vinna turneringar. Men Finland försvarade också ypperligt. Jag vet inte om jag sett ett lag försvara så bra match efter match.

Läs också