Hoppa till huvudinnehåll

Nya och gamla ansikten i EU-parlamentet: Någon har ett fascistiskt förflutet, någon anklagas för sexuella trakasserier och någon har varit inblandad i bunga-bunga-skandaler

Silvio Berlusconi
Ett nygammalt ansikte: Italiens Silvio Berlusconi är emot globalisering Silvio Berlusconi Bild: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO Silvio Berlusconi,Italien

Väljare runt om i Europa har gjort sitt val. Nya och gamla ansikten visar sig i de 28 medlemsländernas gemensamma parlament. Här finns en rad brokiga karaktärer - och några sticker kanske ut lite mer än andra.

De nya EU-parlamentarikerna har mandat att styra Europa i fem år, och deras inflytande kommer att synas i mängd olika frågor.

Silvio Berlusconi: Den italienska veteranen som återvänder trots alla skandaler

Den 82-åriga miljardären avgick som Italiens premiärminister 2011, delvis på grund av sin inblandning i de så kallade bunga-bunga-sexskandalerna. Då var också Italiens ekonomi körd i botten.

Nu är han tillbaka i Bryssel där han också tidigare har arbetat som EU-parlamentariker. Det är första gången han är inne i det politiska livet igen efter att han år 2013 dömdes för skattefiffel.

Han har tre gånger varit premiärminister i Italien. Han har haft problem med hälsan - och år 2016 genomgick han en hjärtoperation.

Då han i mars talade till sina anhängare i center-högerpartiet Forza Italia sade han att han vill ha "ett Europa med bara en utrikespolitik och med bara en försvarspolitik". Enligt honom kan Europa genom att förena sina militära styrkor bli en "världsmilitärmakt".

Jordan Bardella
Jordan Bardella Jordan Bardella Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON Frankrike,Jordan Bardella

Jordan Bardella: Pojkaktig, radikal ung stjärna från den franska extremhögern

Den unga mannen ses som en stigande stjärna inom Frankrikes ytterhöger. Han är den ledande kandidaten i Marine Le Pens anti-immigrationsparti Nationell samling. Le Pen hade ett desperat behov av unga fräscha ansikten och hon försökte samtidigt mjuka upp partiets image.

Bardella är duktig på att marknadsföra sig själv, och han har lyckats med att fånga in unga väljare.

Jordan Bardella anslöt sig till Le Pens parti (Nationella fronten som det hette då) då han var 16 år gammal. Han var först ledare för partiets ungdomsrörelse.

Bardella säger att han vill skydda folket mot globaliseringen, och att protektionism och försvarande av gränser är viktigt. Han vill begränsa frihandeln "eftersom den tar livet av våra bönder".

Han har också sagt: EU skyddar inte oss. EU läcker, och släpper igenom allt möjligt; vapen, migranter och terrorister.

Kampanjaffisch för den fängslade Oriol Junqueras 13.4.2019 i Barcelona.
Kampanjaffisch för den fängslade Oriol Junqueras 13.4.2019 i Barcelona. Kampanjaffisch för den fängslade Oriol Junqueras 13.4.2019 i Barcelona. Bild: Lehtikuva / AFP Josep Lago Oriol Junqueras i Vies,Spanien,Katalonien
Oriol Junqueras på väg ut från det spanska parlamentet i Madrid  20.5.2019. Den fängslade Junqueras frisläpptes temporärt för registrering efter parlamentsvalet i Spanien.
Oriol Junqueras på väg ut från det spanska parlamentet i Madrid 20.5.2019. Den fängslade Junqueras frisläpptes temporärt för registrering efter parlamentsvalet i Spanien. Oriol Junqueras på väg ut från det spanska parlamentet i Madrid 20.5.2019. Den fängslade Junqueras frisläpptes temporärt för registrering efter parlamentsvalet i Spanien. Bild: EPA-EFE/J.J. Guillen Oriol Junqueras i Vies,Spanien,Katalonien

Oriol Junqueras och Carles Puigdemont: Kontroversiella katalanska separatister - den ena fängslad, den andra i landsflykt

Oriol Junqueras sitter i fängelse - men det hindrade inte honom från att delta i EU-parlamentsvalet.

Han var den ledande kandidaten för EFA (European Free Alliance), ett parti som efterlyser självbestämmanderätt och språklig mångfald. EFA anklagar "centraliserade stater" för att exploatera "vissa regioner, folk och statslösa nationer".

I Spanien är Oriol Junqueras åtalad för uppror, uppvigling och missbruk av allmänna medel på grund av den roll han spelade då den spanska regionen Katalonien försökte bli självständig 2017.

Också den tidigare katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont valdes in i EU-parlamentet. Han befinner sig i landsflykt i Belgien.

Frågan är hur dessa två ska kunna agera som politiker.

Nathalie Loiseau
Nathalie Loiseau - Macrons Renässanskvinna Nathalie Loiseau Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,Nathalie Loiseau

Nathalie Loiseau: Karriärdiplomaten som leder Macrons "europeiska pånyttfödelse"

Den tidigare franska Europaministern Nathalie Loiseau blev inför EU-valet ledande kandidat för Macrons parti La République En Marche (Republiken på väg). Inför valkampanjen tog partiet i bruk namnet Renaissance (Pånyttfödelse, renässans).

Hon är en stark brexitkritiker och följer Macrons idéer om EU som en stark överstatlig union.

Tanken är att Loiseau ska leda en helt ny - och mäktig - grupp i EU-parlamentet där bland annat partiet Alde ingår. (I Alde ingår bland annat Svenska Folkpartiet och Centern). Gruppen ska bryta upp den traditionella höger-vänsterskalan i parlamentet.

Nathalie Loiseau råkade illa ut under sin valkampanj då det framkom att hon under sin studietid ställde upp som kandidat på en lista där också extremhögern var representerad. Hon har också kritiserats för invandringsfientliga kommentarer.

Robert Biedron
Robert Biedron kämpar för LGBT och kvinnors rättigheter Robert Biedron Bild: EPA-EFE/Leszek Szymanski Polen,Robert Biedroń

Robert Biedron: En populär, progressiv pro-europeisk polack

Den öppet homosexuella tidigare borgmästaren är en populär progressiv politiker i Polen - ett mycket katolskt land.

Han har kritiserat både center-högern och de nationalistiska partierna i Polen, och hans kampanj har bland annat handlat om att "förändring är möjligt".

Biedron leder det EU-vänliga Wiosna (Vår) som kämpar för att ökade rättigheter för kvinnor, högre löner och en övergång till förnybara energikällor.

Han vill utöka socialvården och efterlyser en friare abortpolitik. Han vill också att staten separeras helt och hållet från kyrkan.

Thierry Baudet
Thierry Baudet vill att Nederländerna lämnar EU Thierry Baudet Bild: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN Nederländerna,Thierry Baudet

Thierry Baudet: En ny frispråkig holländsk nationalist

Den politiska novisen har tagit de holländska väljarna med storm med sina frispråkiga uttalanden om nationalism, ras och kön och använder sig av den politiska parollen "Holländarna först".

Han vill att Nederländerna lämnar EU och anser att invandringen har lett till något som han ser som en försämring av traditionella värderingar.

Han har jämfört Jean-Claude Juncker, avgående ordförande för EU-kommission, med Hitler och Napoleon i fråga om synen på Ryssland.

"Det makthungriga Europa legitimerar centraliseringen av makt i Bryssel på grund av någon stor fiende [Ryssland] - och jag ser inte det", sade han nyligen under en debatt.

Katarina Barley: Känd och erfaren tysk justitieminister som kritiserar stora teknologibolag

Katarina Barley (SPD)
Katarina Barley talar om mycket om datasekretess Katarina Barley (SPD) Bild: EPA-EFE/DAVID HECKER Tyskland,Katarina Barley

Katarina Barley - Tysklands justitieminister, socialdemokraternas toppkandidat, en erfaren och känd politiker som har såväl tyskt som brittiskt medborgarskap - Barley vill ha ett enat och ännu starkare Europa.

Hon har efterlyst strängare begränsningar för företag som sysslar med teknologi.

Under sin EU-kampanj talade hon mycket om datasekretess, och har kritiserat storbolagens tillkortakommanden i fråga om digital säkerhet. Hon kräver att teknologiska giganter som Facebook och Amazon bötfälls om de inte jobbar mera för frågor kring datasekretess.

Ska Keller
Ska Keller har forskat i islam och judendom Ska Keller Bild: AFP / Lehtikuva Ska Keller,Tyskland

Ska Keller: Tysk grön som vill bekämpa storbolag

Hon var den första gröna toppkandidaten i EU-valet 2014, och är nu en av dem som kan bli ny ordförande för EU-kommissionen.

Keller har varit EU-parlamentariker sedan 2009. Hon har länge kämpat mot korruption, och prioriterar frågor som gäller miljöskydd.

Ska Keller påtalade nyligen det faktum att människor drunknar i Medelhavet och att EU bara tittar på. Hon har varnat EU för att de europeiska värderingarna drunknar tillsammans med flyktingarna.

Keller har en magisterexamen i islamiska studier, turkologi och judiska studier. Hon är gift med en finlandssvensk man.

Jorge Buxadé
Jorge Buxadé. Den spanska ytterhögern Vox har stärkt sin position Jorge Buxadé Bild: EPA-EFE/ANGEL DIAZ Spanien,Katalonien,Jorge Buxadé Villalba

Jorge Buxadé: Spansk jurist med kontroversiellt förflutet kopplat till falangister

Den katalanska juristen Jorge Buxadé var det spanska ytterhögerpartiet Vox huvudkandidat.

Vox motsätter sig katalansk självständighet och förespråkar spansk nationalism. Kritiker har oroats över likheter med de värderingar som rådde under Francos diktatur.

Jorge Buxadé är dock ingen novis i politiken. År 1995 och 1996 ställde Buxadé upp som kandidat för falangisterna - en nationalistisk grupp som grundades på 1930-talet influerad av italiensk fascism. I dag säger han att han har ändrat sig, och inte är intresserad av att diskutera sina forna kopplingar till fascism.

Källor: BBC, Independent, DN, Politico, Financial Times