Hoppa till huvudinnehåll

Regeringförhandlingarna fortsätter med ekonomi på schemat - Rinne om gårdagen: Vi gick väldigt mycket framåt

Antti Rinne pratar med pressen. I bilden syns också en handfull mikrofoner framsträckta mot honom.
Antti Rinne pratar med pressen. I bilden syns också en handfull mikrofoner framsträckta mot honom. Bild: Lehtikuva Antti Rinne

Varken lejonens VM-guld eller EU-valresultaten var orsak nog för regeringsförhandlarna att stanna hemma i dag. Arbetet fortsatte som vanligt i Ständerhuset i Helsingfors.

En del bedömare har noterat en korrelation mellan dåliga valresultat för Centern och finska världsmästerskap i ishockey.

Regeringssonderaren Antti Rinne kommenterade ändå lejonguldet genom att dra paralleller till sitt eget parti, Socialdemokraternas riksdagsvalresultat.

- När SDP får en plats i regeringen vinner Finland VM-guld, kommenterade Rinne skämtsamt.

Ekonomifrågor på schemat i dag

Rinne berättade att måndagens regeringsförhandlingar berör främst ekonomin.

- I dag diskuterar vi ekonomifrågor vid ordförandebordet. Imorgon tar de övriga grupperna sig an uppgiften att “bygga en budget”.

Regeringsförhandlingarna pågick i två timmar på söndagen, och man gjorde framsteg enligt Rinne.

- Vi gick väldigt mycket framåt. Därför tror jag att vi också idag fortsätter på den vägen.

Förhoppningen är att partiordförandena i dag skall få klart ekonomiska riktlinjer som arbetsgrupperna i morgon kan utgå ifrån i sitt arbete.

Både Antti Rinne och SFP:s Anna-Maja Henriksson tror också fortfarande att regeringsprogrammet ska vara klart inom den här veckan.

EU-valresultat har ingen inverkan

Rinne fick också svara på frågan i fall de Grönas valseger i EU-valet inverkar på regeringsförhandlingarna. De Gröna gjorde sitt bästa EU-valresultat någonsin.

- Knappast inverkar det på något sätt. Vi regeringsförhandlar på basis av riksdagsvalresultatet, inte EU-valresultat, sade Rinne.

När de Grönas ordförande Pekka Haavisto anlände till Ständerhuset var han inne på samma linje som Rinne.

- Valresultatet i EU-valet innebär inte mer krav från vår sida. I regeringsförhandlingarna är det riksdagsvalets resultat som är betydande. Men stämningen i vårt bord är nog på topp i dag, sa Haavisto.