Hoppa till huvudinnehåll

Så här gick EU-valet i Östnyland – Pirkko Ruohonen-Lerner blev inte återinvald

Ballonger
Ballonger Bild: Karoliina Simoinen / Yle Europeiska unionen,Europadagen,ballonger,Narinken,EU-valet 2019

Borgåbon och den sittande Europaparlamentariken Pirkko Ruohonen-Lerner (Sannf) blev inte återinvald. Vi har också kollat in vilka kandidater och partier som var populärast i Östnyland.

Med sina 19 081 personliga röster får Pirkko Ruohonen-Lerner nöja sig med en suppleantplats den här gången.

Hennes jämförelsetal landade på 84 330. Hon petas därmed ut ur EU-parlamentet av partikamraten Teuvo Hakkarainen vars jämförelsetal landade på 126 495.

Utöver Pirkko Ruohonen-Lerner ställde tre östnylänningar upp i EU-valet: Christoffer Hällfors från Lappträsk, Catharina von Schoultz från Borgå och Frida Sigfrids från Borgå, alla tre från Svenska folkpartiet.

Christoffer Hällfors fick 2 089 personliga röster, Catharina von Schoultz 2 799 röster och Frida Sigfrids 1 772 röster.

Nils Torvalds (SFP) flest röster i Lovisa, Borgå och Sibbo medan Christoffer Hällfors (SFP) fick flest röster i Lappträsk. Eero Heinäluoma (SDP) fick flest röster i Mörskom och i Pyttis som egentligen hör till Kymmenedalen.

SFP populärast i Östnyland

I Borgå kammade Svenska folkpartiet hem 25,8 procent av rösterna. Samlingspartiet kom på andra plats med 16,7 procent av rösterna och Gröna förbundet på tredje plats med 15,8 procent av rösterna.

Samma partier var populära i Sibbo, där SFP kammade hem 28,4 procent av rösterna, Samlingspartiet 21,2 procent av rösterna och De gröna 15,5 procent av rösterna.

Också Lovisaborna röstade flitigast på SFP, som där fick 36,2 procent av rösterna. SDP fick 16,5 procent av Lovisarösterna och De gröna 11,7 procent av rösterna.

Sibboborna röstade flitigast

Valdeltagandet var högst i Sibbo där 48,4 procent av de röstberättigade röstade, enligt tjänsten vaalit.fi.

Borgåborna var näst flitigast på att rösta och valdeltagandet landade på 44,9 procent. Därefter kommer Lappträsk med ett valdeltagande på 43,4 procent.

Valdeltagandet både i Lovisa och i Mörskom landade på 41,0 procent. Valdeltagandet i Pyttis var relativt lågt, endast 36,9 procent.

Alla EU-valsresultat hittar du i Yles resultatservice.

Artikeln uppdaterad 27.5.2019 kl. 6:18 med uppgifter om valdeltagande.
Artikeln uppdaterad 27.5.2019 kl. 11:47. Tidigare stod det att Nils Torvalds fick flest röster i Lappträsk, men röstkungen var de facto Christoffer Hällfors.