Hoppa till huvudinnehåll

Sparprogrammet för vården inom Soite godkändes – "Här hjälper det varken med gråt eller tandagnisslan"

Väntrum i MÖCS.
Väntrum i MÖCS. Väntrum i MÖCS. Bild: Soite Mellersta Österbottens centralsjukhus,Soite,Karleby,sjukhus,rullstolar,väntrum

Fullmäktige för Soite samkommun i Karleby godkände på måndagen sparprogrammet i sju punkter som innebär inbesparingar på 14 miljoner under åren 2019-2021.

I programmet ingår ytterligare en sparpotential på sex miljoner som är förknippad med en utveckling av servicestrukturen. Sammanlagt handlar det om 20 miljoner euro. Det mesta av spartrycket riktas mot äldreomsorgen.

Fullmäktige gjorde vissa ändringar i beslutet som innebär att serviceboendena Lepola och Hopijakumpu togs bort från listan över enheter som ska privatiseras.

Antalet bäddplatser i Dunkars och Kannus bibehålls på nuvarande nivå. Ett klämförslag om att konsekvensbedömningar av åtgärderna ska ske innan besluten verkställs godkändes också.

Sektionsordförande är nöjd med arbetet

Hans Snellman (SFP), ordförande för den svenska sektionen inom Soite, anser att beredningen har gjort ett gott jobb och sökt efter åtgärder som är minst smärtsamma.

Hans Snellman
Hans Snellman (SFP) är medlem i Soites fullmäktige Hans Snellman Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist hans snellman

- Ekonomin måste fås i balans, här hjälper det varken med gråt eller tandagnisslan, säger Snellman.

Han säger att personalen nu måste involveras för att man ska lösa det hela på bästa sätt.

- Det blir den svåraste biten att lösa.

I Kronoby har missnöjet varit stort med sparplanerna. För Kronobys del är det tänkt att läkartjänsterna skall koncentreras till Kronoby centrum och rådgivningen till Nedervetil.

Soites vd, Minna Korkiakoski-Västi har tidigare uttalat sig om att vårdkostnaderna är mycket höga i Kronoby och att det också handlar om jämlikhet mellan olika kommuner inom Soite.

Läs också