Hoppa till huvudinnehåll

Trump togs emot av Japans nye kejsare – nöjd Trump lät försonlig både i förhållande till Nordkorea och Iran

Paret Trump välkomnades utanför det kejserliga palatset av kejsare Naruhito och kejsarinnan Masako.
Paret Trump välkomnades utanför det kejserliga palatset av kejsare Naruhito och kejsarinnan Masako. Paret Trump välkomnades utanför det kejserliga palatset av kejsare Naruhito och kejsarinnan Masako. Bild: EPA-EFE/CARL COURT / POOL Donald Trump,Naruhito

USA:s president Donald Trump har som första utländska statsöverhuvud fått möta den nyinsvurne japanske kejsaren Naruhito. Medan hans statsbesök i Japan fortsatt, har Trump låtit nöjd och försonlig.

Den officiella höjdpunkten under paret Trumps fyra dagar långa statsbesök i Japan var lördagens ceremoniella välkomstceremoni vid det kejserliga palatset.

På Trumps twitterkonto har det förmedlats många bilder från ceremonin.

Hoppa över Twitterpostning

Redan inför sin resa till Japan var Trump mycket stolt över att han är det första utländska statsöverhuvudet som tas emot av den nye kejsaren. På måndag kväll står kejsaren dessutom värd för en bankett till Trumps ära i palatset.

Trump fortsatt försonlig i förhållande till Nordkorea

Inför sina första formella samtal med Japans premiärminister Shinzo Abe talade Trump med pressen och lät åter igen rätt försonlig i förhållande till Nordkorea.

Redan på söndagen kommenterade Trump Nordkoreas senaste missiltester med att "Nordkorea har avfyrat några små vapen" vilket inte stör honom.

På måndagen sade Trump att USA och Nordkorea byggt upp stor respekt för varandra.

– Personligen tror jag att många goda saker kommer att hända med Nordkorea. Jag känner det. Jag kanske har rätt eller så har jag fel, men jag känner det, sade Trump.

Trumps uttalanden står i bjärt kontrast till uttlanden från hans säkerhetsrådgivare John Bolton. Bolton sade på lördagen att det inte råder något som helst tvivel över att Nordkorea bröt mot FN-sanktioner när landet för två veckor sedan avfyrade kortdistansmissiler.

John Bolton talade med journalister utanför Vita huset den tredje maj.
John Bolton talade med journalister utanför Vita huset den tredje maj. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO John Bolton

Nordkorea gick i hårt angrepp mot Bolton på måndagen. En talesman för det nordkoreanska utrikesministeriet sade att Nordkorea har full rätt till sina "helt vanliga" militärövningar och anklagade Bolton för krigshets.

Talesmannen kallade Bolton för en "mänsklig defekt".

– En sådan mänsklig defekt måste försvinna så fort som möjligt, sade talesmannen enligt nordkoreanska KCNA.

Trump ger grönt ljus för Abes samtal med Iran

I samband med måndagens samtal med Abe kom en försiktigt försonlig gest också gentemot Iran.

Trump och Abe under måndagens samtal.
Trump och Abe under måndagens samtal. Trump och Abe under måndagens samtal. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Shinzo Abe

Med Abe vid sin sida berättade Trump att de två herrarna också diskuterat Iran. Enligt japanska medier planerar Abe en resa till Iran i mitten av juni. Irans utrikesminister Javad Zarif besökte Tokyo tidigare den här månaden.

– Jag vet att premiärministern (Abe) och Japan har en mycket god relation till Iran, så vi får se vad som händer, sade Trump.

På söndagen hann Trump och Abe både spela en golfrunda tillsammans och besöka en sumobrottningsturnering.

Hoppa över Twitterpostning

Trump hade med sig en jättelik trofé, tillverkad i USA, som han själv överräckte till den segrande sumobrottaren.

Källor: AP, AFP, Yle

Läs mera:

Trump på statsbesök i Japan – sumobrottning och golf högst på agendan trots obalans i handeln

USA:s president Donald Trump, med sin hustru Melania, har inlett ett fyra dagar långt statsbesök i Japan. Deras värd, premiärminister Shinzo Abe, är mån om att trevligt program ska avleda Trumps uppmärksamhet från handelsrelaterade problem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes