Hoppa till huvudinnehåll

Vasabo såg björn i Gamla Vasa – polisen kan inte bekräfta observationen

En brunbjörn står på en grön äng.
En brunbjörn står på en grön äng. Bild: Mostphotos brunbjörn,Björn,björnar

På söndag kväll kom det in en observation till nödcentralen om att det rör sig en björn i Gamla Vasa. Polisen åkte ut men kunde inte bekräfta att det verkligen var fråga om en björn.

Tidningen Pohjalainen har talat med Vasabon Martti Pohto som var den som anmälde björnobservationen till nödcentralen. Pohto skrev också om observationen på Facebook.

Det var på söndag kväll han och dottern körde bil genom Gamla Vasa på väg mot Lillkyro då dottern i närheten av järnvägen ropade att hon såg en björn. Pohto såg själv inte björnen men ringde in observationen till nödcentralen.

Inga andra observationer kom in till polisen

Mikael Appel, kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning, bekräftar att det kommit in en observation om en björn i Gamla Vasa. Men han kan inte bekräfta att det verkligen var en björn som rörde sig i området.

- Polisen åkte till platsen men då syntes inte längre några spår av en björn. Det kom heller inte in några andra observationer vilket skulle ha varit sannolikt med tanke att det bor mycket folk i området, säger Appel.

Ring nödcentralen om en björn rör sig i tät bebyggelse

Det är inte första gången det kommit in en observation om björn i området. Också i augusti 2016 spårade polisen en björn i Gamla Vasa. Inte heller då kunde polisen med säkerhet säga om det var en björn eller ett annat djur.

Enligt Appel är björnobservationer mycket ovanliga på Österbottens polisinrättnings område.

- Det handlar om fåtal observationer per år, säger Appel.

Vad ska man då göra om man ser en björn?

- Det beror på situationen men ser man en björn i tät bebyggelse ska man alltid ringa nödcentralen. Det här gäller inte bara björn utan också andra stora rovdjur och älg. En älg kan till exempel orsaka fara för trafik och annat om den rör sig där det finns mycket folk, säger Appel.