Hoppa till huvudinnehåll

Bajsvatten förorenade badvatten i Pargas - tusentals kubikmeter rann ut nära simstränder

Bläsnäs badstrand i Pargas
Bläsnäs badstrand i Pargas Bild: Yle/ Nora Engström brygga (IT),hav,badstränder,sommar,Pargas,simstrand

Det är tillfälligt förbjudet att bada vid stränderna Solliden, Bläsnäs och Kalkholmen i Pargas.

Badvattnet har förorenats på grund av ett fel i styrningen till en pump, som orsakade att orenat avloppsvatten pumpades ut i sundet från huvudpumpstationen intill Skärgårdsvägen. I och med felet läckte drygt 3500 kubikmeter orenat avloppsvatten ut.

Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten har igår, måndag, tagit vattenprov från stränderna, och tillfälligt simförbud gäller tills vattenkvaliteten igen håller måttet. Vattnet testas för norovirus, kolibakterier och enterokocker.

- I orenat avloppsvatten finns avföring, och det kan finnas olika bakterier och virus. Det utgör en märkbar risk för den hygieniska kvaliteten på badvattnet, säger Johanna Mäkinen, chef vid miljöhälsovården i Lundo.

- Men vattnet späds ut och det har regnat mycket så antagligen har situationen redan blivit bättre.

Felet orsakades av smuts som stockade till ett skyddsrör där tryckgivaren som anger vätskenivån finns, berättar Mika Laaksonen, driftchef vid Pargas vattentjänstverk. Med avloppsvattnet rann en hel del näringsämnen ut i sundet.

Nu ska man förhindra att liknande problem uppstår vid Pargas pumpstationer i framtiden.

- Det här får inte hända på nytt. Vi kommer att installera nya apparater vid alla pumpstationer där ett liknande fel kan uppstå, uppger Laaksonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland