Hoppa till huvudinnehåll

Brudskärsborna kan arrendera sina tomter i tio år till men de är inte nöjda: "Första tanken var att sälja stugan"

Anna Nurmi-Lehto.
Anna Nurmi-Lehto anser att det nya priset för tomterna på Brudskär gör det omöjligt för hennes familjs planer på att bygga hus där. Anna Nurmi-Lehto. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Karleby,porträtt,Brudskär,anna nurmi-lehto

Brudskärsborna i Karleby kan fortsätta arrendera sina tomter i tio år, för fem procent av tomtpriset. Men arrendatorerna anser att priset gör det omöjligt.

- Jag kan inte tro att det är sant, första tanken var att sälja stugan, säger Anna Nurmi-Lehto.

Långköraren kring sommarstugeön Brudskär i Karleby fick ett avgörande i stadsfullmäktige på måndag kväll. Ärendet gäller prissättningen och överlåtelsen av tomterna som staden vill sälja när man gör Brudskär till ett bostadsområde genom ändring i detaljplanen.

Den som vill köpa loss sin arrendetomt betalar 65 euro per kvadratmeter, medan arrendet för tomterna är fem procent av försäljningspriset. Arrendetagarna kan fortsätta att arrendera sina tomter i ytterligare tio år.

Bron till Brudskär.
Bron till Brudskär. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Karleby,Brudskär (ö i Finland, Mellersta Österbotten)

För dyrt för barnfamiljer och pensionärer

Både tomtpriset och arrendet känns för högt säger en av arrendatorerna, Anna Nurmi-Lehto. En tomt på 1 200 kvadratmeter kostar 78 000 euro, det innebär ett arrende på 3 900 euro per år.

- Det är stora summor för en pensionär eller en barnfamilj. För 325 euro i månaden får man mycket mat. Jag är fortfarande misstrogen till beslutet, säger Nurmi-Lehto.

Då handlar det om en sommarstugetomt, dessutom ska man betala sitt fasta boende säger Nurmi-Lehto.

Anna Nurmi-Lehto och hennes man har betalat för att överta ett arrendekontrakt och för stugan som står på tomten. Där vill de bygga ett egnahemshus men tomten är obyggbar i befintligt skick och måste fyllas upp.

Nurmi-Lehto säger att den totala kostnaden landar på 120 000 euro innan familjen ens kan börja bygga på tomten.

Låglänt strandlinje på Brudskär.
Låglänt strandlinje på Brudskär. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén Karleby,Brudskär (ö i Finland, Mellersta Österbotten)

Fem omröstningar

Ärendet var uppe till behandling redan innan jul, men då kunde man inte komma fram till någon lösning. Även på måndagen orsakade frågan huvudbry. Först efter fem omröstningar kunde ärendet avgöras.

- Det märks ju att fullmäktige inte är enigt i frågan, omröstningen var mycket jämn, säger Nurmi-Lehto.

Det var villkoren för arrende som orsakade mest diskussioner och här gick fullmäktige emot stadsstyrelsens linje. Arrendeavtalen ska fritt kunna överlåtas under hela arrendetiden.

- Men vad har vi för nytta med att kunna överlåta arrendeavtalet? Vem skulle vela köpa vår stuga och arrendera tomten för nästan 4 000 euro, och sen går kontraktet ut och man får gå därifrån tomhänt?, säger Nurmi-Lehto.

Anna Nurmi-Lehto och de andra Brudskärsborna ska nu reda nu ut möjligheterna att överklaga beslutet.

- Vi ska se över vilka möjligheter vi har. Vi känner inte att vi blivit rättvist behandlade och jag vill se vem som kommer att köpa de här tomterna, säger Nurmi-Lehto.

Staden kommer att se över arrendesumman och tomtpriserna årligen.