Hoppa till huvudinnehåll

Estland sänker alkoholskatten – branschorganisationer tror att ölrallyt kör i gång på nytt

Resenär som har med sig alkoholdrycker från Estland.
Resenär som har med sig alkoholdrycker från Estland. Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press öl,Estland,alkoholdrycker,spritrally

Estland tänker sänka alkoholskatten med 25 procent från och med den 1 juli. Avsikten är att minska resandet till Lettland där alkoholen är billigare än i Estland.

Vd:n för dagligvaruhandelns branschorganisation Kari Luoto säger att Finland borde reagera på att Estland sänker skatten.

- Estland tappade en tredjedel av intäkterna för alkoholskatten i fjol, i huvudsak till Lettland. Det finns en klar parallell till Finland där alkoholskatten har höjts två år i rad, säger Luoto.

Luoto anser att finländska resenärer kommer att ta med sig mera alkohol från Estland till Finland om skatterna inte anpassar sig till det man gör i grannländerna.

Bryggeriförbundet är inne på samma linje i sin hälsning till de partier som förhandlar om regeringsprogrammet.

Ökad införsel av alkohol 2018

Institutet för hälsa och välfärd (THL) säger att finländska resenärer tog med sig sammanlagt 7,1 miljoner liter ren alkohol till Finland 2018, vilket är något mer än året innan då siffran var 6,9 miljoner liter.

Specialforskaren Thomas Karlsson vid THL säger att det finns ett samband mellan priset på alkohol och hur mycket alkohol finländska resenärer tar med sig till Finland.

- Då Estland höjde skatten på öl med 70 procent i juli 2017 minskade införseln klart.

Att Estland sänker alkoholskatten kommer enligt Karlsson ändå inte att leda till att finländarna rusar till Estland för att köpa alkohol.

Enligt honom har alkoholens betydelse för utlandsresor minskat under de senaste 15 åren.

Karlsson säger att det handlar om en balansgång. Man kan inte höja beskattningen på alkohol hur mycket som helst och förvänta sig att det inte påverkar finländarnas beteende.

Källa: STT