Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori kritisk till att landskapen igen är med i regeringsprogrammet: "Det är synd"

Jan Vapaavuori 28.5.2019.
Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori är fortfarande kritisk till landskapen. Jan Vapaavuori 28.5.2019. Bild: Lehtikuva Jan Vapaavuori

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori från Samlingspartiet är ytterst kritisk till att landskapen finns med också i Antti Rinnes regeringsprogram. Rinne är inte överraskad över kritiken.

Enligt Jan Vapaavuori motsätter sig landets största städer landskapsmodellen också den här gången.

- Det är synd att den här regeringen inte har förstått alla de misstag som den tidigare gjorde. Vi skulle ha haft en jättebra möjlighet att gå vidare från en modell som baserar sig på kommunernas frivilliga lösningar.

Helsingfors borgmästare kom med sin kritik i Ständerhuset i Helsingfors där regeringsförhandlingarna förs.

Vapaavuori hördes på tisdagen i ärenden som gäller metropolområdet, i den grupp som består av de fem förhandlande partiernas partiordföranden.

Han är säkert kritisk, men vi gör så som vi har kommit överens om― Regeringssonderaren Antti Rinne

Vapaavuori litar inte helt på de löften som getts om att regeringen ska gå in för en speciallösning för huvudstadsregionen, men han ser löftena som en klen tröst.

- En speciallösning för huvudstadsregionen är trots allt på ett ganska långt avstånd. Därför är det minsta man kan önska äkta, god förhandlingsanda med regeringen.

Vapaavuori kan överlag inte förstå sig på behovet av att skapa ytterligare en förvaltningsnivå, samtidigt som grannländer som Danmark och Estland går in för att göra det motsatta, alltså att avveckla landskapen.

Rinne väntade sig kritik från Vapaavuori

Regeringssonderaren Antti Rinne är föga överraskad över Jan Vapaavuoris kritik mot landskapsmodellen.

- Han är säkert kritisk, men vi gör så som vi har kommit överens om.

Rinne understryker att specialarrangemangen för Nylands och huvudstadsregionens del är öppna, olösta frågor än så länge.

- Metropolområdets och Nylands lösningar är helt öppna, säger Rinne.

Han tillägger att det finns en genuin vilja för speciallösningar för huvudstadsregionen och Nyland, annars skulle de inte ha skrivits in i programmet.

Det minsta man kan önska är äkta, god förhandlingsanda med regeringen.― Jan Vapaavuori

Herrarna överens om att Pisarabanan behövs

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori anser också att en förutsättning för att bygga ut järnvägsförbindelserna i landet är att den så kallade Pisarabanan byggs ut först.

Pisarabanan ska byggas för att avlasta trycket på Helsingfors järnvägsstation. Den ska byggas som en slinga som främst ska gå under jorden.

Regeringssonderaren Antti Rinne är i den här frågan inne på samma linje som Jan Vapaavuori. Pisarabanan behövs, säger Rinne.

- Det är mycket viktigt, men de konkreta besluten måste beredas först.