Hoppa till huvudinnehåll

Julian Assange intagen på sjukhus - häktningsförhandling i Sverige skjuts inte upp

Julian Assange gestikulerar till fotografer då han lämnar domstolen i London den första maj 2019, efter att ha dömts till 50 veckor i fängelse.
Julian Assange gestikulerar till fotografer då han lämnar domstolen i London den första maj 2019, efter att ha dömts till 50 veckor i fängelse. Julian Assange gestikulerar till fotografer då han lämnar domstolen i London den första maj 2019, efter att ha dömts till 50 veckor i fängelse. Bild: AFP / Lehtikuva Julian Assange

Wikileaksgrundaren Julian Assange har tagits in på sjukavdelningen på Belmarshfängelset i London. Han uppges vara i så dåligt skick att "det inte går att föra ett normalt samtal med honom". Trots det här skjuts hans häktningsförhandlingar inte upp av Uppsala tingsrätt.

På grund av Assanges sjukdom begärde hans advokat, svensken Per E. Samuelson, att Uppsala tingsrätt skulle skjuta upp häktningsförhandlingen som ska hållas på måndag. Uppsala tingsrätt avslår begäran.

Assange misstänks för våldtäkt i Sverige men har endast kunnat diskutera brottsmisstankarna och förhandlingen "i begränsad omfattning" på grund av sitt tillstånd.

För tillfället sitter Wikileaksgrundaren i fängelse i London för brott mot landets borgensregler. På torsdag ska en brittisk domstol behandla USA:s begäran att få Assange utlämnad.

Samuelson säger till TT att han inte vill gå in på närmare detaljer om Assanges hälsotillstånd.

Enligt Assanges advokat har USA utvidgat åtalet för brott mot lagen om spionage till 18 åtalspunkter. Assange anklagas för att ha mottagit och publicerat namn på klassificerade källor. Hans advokat uppger att han kan få ett "teoretiskt maxstraff på 170 år".

Assange ska ha informerats om saken under ett två timmar långt besök på fängelsets sjukavdelning i fredags.

Wikileaks grundare greps i början av april på Ecuadors ambassad i London efter att landet hävde hans asylbeslut.

Källor: Uppsala Nya Tidning, TT

Läs mera:

Julian Assange anklagas för att ha brutit mot lagen om spionage - 17 nya åtalspunkter i USA

USA har gått ut med 17 nya åtalspunkter mot Wikileaks-grundaren Julian Assange. Han anklagas för att ha brutit mot lagen om spionage.

Läs mera:

Våldtäktsutredningen mot Julian Assange återupptas i Sverige

Förundersökningen för en av Julian Assanges misstänkta våldtäkter i Sverige återupptas. Assange riskerar högst fyra års fängelse för brottet. Det är ändå inte säkert att undersökningen leder till åtal.

Läs mera:

Julian Assange i ord och bild - en brottsling i USA:s ögon, olovligt frihetsberövad enligt FN

De anklagelser som riktas mot Julian Assange ses av många som ett omfattande angrepp mot pressfriheten. Wikileaks-grundaren, australiern Julian Assange anklagas av USA för att ha förberett dataintrång för att komma åt hemliga uppgifter. USA vill att Storbritannien utlämnar Assange. Se glimtar ur Assanges liv.