Hoppa till huvudinnehåll

Kampen om topposterna inom EU startar på allvar - kan kompliceras ytterligare av valresultatet

Finlands banks tidigare chefsdirektör Erkki Liikanen (t.v.) och nuvarande chefsdirektör Olli Rehn (t.h.) har lyfts fram som potentiella kandidater som efterträdare till ECB-chefen Mario Draghi.
Finlands banks tidigare chefsdirektör Erkki Liikanen (t.v.) och nuvarande chefsdirektör Olli Rehn (t.h.) har lyfts fram som potentiella kandidater som efterträdare till ECB-chefen Mario Draghi. Finlands banks tidigare chefsdirektör Erkki Liikanen (t.v.) och nuvarande chefsdirektör Olli Rehn (t.h.) har lyfts fram som potentiella kandidater som efterträdare till ECB-chefen Mario Draghi. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Erkki Liikanen,Olli Rehn

Det invecklade spelet om EU:s absoluta toppjobb sparkas i gång ordentligt på tisdag kväll. EU:s stats- och regeringschefer samlas till ett informellt toppmöte för att diskutera resultatet av EU-valet och processen för utnämningen av EU-chefer.

Bland de eftertraktade toppjobben som står på spel finns uppdraget som EU-kommissionens ordförande, Europeiska rådets ordförande, EU:s "utrikesminister" eller höga representant för utrikesfrågor, och Europeiska centralbankens chefspost.

Vad gäller exempelvis posten som kommissionsordförande, så har EU-parlamentets utgångspunkt varit den att de politiska grupperna utser sina toppkandidater och den kandidat som kan få en majoritet bakom sig blir vald.

Utom att Europeiska rådet inte är övertygad av den här modellen, så kompliceras maktkampen ytterligare av valresultatet.

De traditionellt stora partigrupperna tappade sitt maktmonopol

Utnämningarna är alltid ett invecklad maktkamp mellan rivaliserande länder, ideologier, partigrupper och även mellan Europeiska rådet och parlamentet.

Nu kompliceras spelet av den splittring som EU-valet resulterade i. De två ledande grupperingarna i parlamentet, centerkonservativa EPP och socialdemokratiska S&D, tappade stort.

EPP och S&D kan inte längre bilda majoriteter i parlamentet på tu man hand. Nu måste de se sig om efter någon samarbetspartner i parlamentet.

Den liberala Aldegruppen stärktes rejält i valet, främst av Macrons franska valrörelse som anslöt sig till Alde.

Troligtvis är det just Alde som EPP och S&D försöker liera sig med, men också de gröna gröna gruppen som segrade stort i valet vill gärna ha större inflytande över utnämningarna.

Finland intresserar sig för ECB

Finlands Banks nuvarande chefsdirektör Olli Rehn och tidigare chefsdirektör Erkki Liikanen har båda lyfts fram som potentiella namn som efterträdare till den nuvarande ECB-chefen Mario Draghi.

ECB-chefens roll är central för medlemsländernas ekonomier och för de finansiella marknaderna. Inte minst i samband med kriser är det viktigt att ECB-chefen har brett förtroende och kan både agera och kommunicera.

Spelet om den här chefsposten är del av hela den intrikata maktkampen.

EU-kommissionens vice ordförande, tysken Manfred Weber är EPP:s toppkandidat till posten som EU-kommissionens ordförande. Då EPP:s maktposition nu försvagats har det i Bryssel börjat talas om att Weber kanske kunde få ECB-posten i stället.

Europeiska rådets nuvarande ordförande Donald Tusk vill att utnämningspaketet ska avgöras redan i juni, men de flesta bedömare tror att den tidtabellen är för ambitiös och att processen kommer att dra ut till hösten.

Källor: AFP, Yle, Reuters

Läs mera:

Nu startar utnämningskarusellen som kan ge Finland en av bankvärldens absoluta topposter

Spekulationerna om vem som ska tillsättas på de topposter som snart blir lediga inom EU är i full gång. Inom de närmaste månaderna klarnar det vem som kommer att få några av EU:s absoluta toppjobb.