Hoppa till huvudinnehåll

Nior på idrottsklassen om VM-guldet: "Om du jobbar hårt är inget omöjligt"

De fem ungdomarna står i bredd i skolans aula och håller armarna på varandas axlar.
Noak Ahlqvist, Eeli Uro, Frans Norrena, Eemil Savolainen och Essi Heinonen på nian i S:t Olofsskolan i Åbo. De fem ungdomarna står i bredd i skolans aula och håller armarna på varandas axlar. Bild: Marie Söderman/Yle skolelever,s:t olofsskolan

Då fem nior i S:t Olofsskolans idrottsklass i Åbo pratar om det färska finländska hockeyguldet är det bara beröm som strömmar ur deras munnar.

- Fantastiskt! Helt fenomenalt! Vackert! Jättefint! Känns bra!

Alla håller med om att VM-turneringen var en enormt fin prestation av Finlands hockeyherrar.

- Visst är det stort. Vi har ju vunnit VM bara tre gånger. Jag är glad att jag själv har sett två av de guldmatcherna, säger Eeli Uro som spelar ishockey.

Noak Ahlqvist och Essi Heinonen tittade på matchen från första till sista sekund.

- Det var jättefint av Finland. Och att vi vann stora Kanada, det kan man fira länge, säger Ahlqvist.

- Alla hade ju trott att Finland inte ens skulle komma till bronsmatch. Men så vann vi hela finalen, det var fint, säger Heinonen.

Marko Anttila firar mål.
Marko Anttila jublar. Marko Anttila firar mål. Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press Marko Anttila,Finlands herrlandslag i ishockey

Laget gjorde det

Spelare de lyfter fram är Kaapo Kakko, Marko Anttila, Harri Pesonen, Veli-Matti Savinainen, Sakari Manninen och Kevin Lankinen.

Samtidigt konstaterar de att hela laget gjorde det tillsammans.

- Det här är en lagsport så man kan inte nämna så många namn. Alla var bra, säger Frans Norrena och Eeli Uro.

Niondeklassarna tror också att det är inspirerande för många unga att se unga killar, som få trodde på, ta ett guld. Guldet kan ge ett uppsving för grenen som helhet.

Finlands spelare jublar över VM-guldet.
Jubel då guldet var säkrat. Finlands spelare jublar över VM-guldet. Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press Finlands herrlandslag i ishockey

- Många i laget har kanske inte varit världens bästa, men de har jobbat hårt och nu nått en hög nivå. Det är fint att se att allt är möjligt, säger hockeyspelaren Norrena.

- Där ser man att det inte är någon skillnad varifrån du kommer. Om du jobbar hårt är inget omöjligt, säger Eemil Savolainen som också spelar ishockey.

Ishockeyn får ett lyft

Essi Heinonen konstaterar att en bragd som den här motiverar unga hockeyspelare att jobba framåt.

- Många av spelarna har ju berättat att de själva sett matcher som yngre och att de också ville ha en sådan medalj runt halsen, säger Heinonen.

Lejonen poserar med sina guldmedaljer.
Finlands herrlandslag i ishockey med sina färska guldmedaljer. Lejonen poserar med sina guldmedaljer. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i ishockey

- Det skapar ett större intresse för hockey, fler kommer att börja gilla att titta på hockey och fler vill spela, tror Norrena.

Eleverna uppskattar att det endast är kring 9-10 elever av cirka 400 elever i S:t Olofsskolan som spelar ishockey regelbundet på fritiden. De flesta som idrottar regelbundet verkar spela handboll, fotboll eller utöva tävlingssimning.

En orsak till det ganska svala intresset för ishockey kan vara att många tänker att det är en dyr hobby.

- Många är väl rädda för att utrustningen är dyr och att lagkostnaderna är dyra. Det kunde behövas mer stöd till sådana som inte har råd med det, säger Uro.

Läs också