Hoppa till huvudinnehåll

Nu inleds dragkampen om EU:s toppjobb - parlamentet kräver att någon av toppkandidaterna ska bli ny kommissionsordförande

Från vänster: Jan Zahradil, Nico Cué, Ska Keller, Margrethe Vestager, Frans Timmermans, Manfred Weber.
Sex toppkandidater debatterade i Bryssel inför valet. Från vänster: Jan Zahradil, Nico Cué, Ska Keller, Margrethe Vestager, Frans Timmermans, Manfred Weber. Från vänster: Jan Zahradil, Nico Cué, Ska Keller, Margrethe Vestager, Frans Timmermans, Manfred Weber. Europeiska unionen

I EU-parlamentet vill en majoritet av de politiska grupperna se någon av de politiska toppkandidaterna som ny kommissionsordförande. EU:s stats- och regeringschefer diskuterar utnämningskarusellen vid ett inofficiellt toppmöte ikväll.

Inför kvällens möte gick en majoritet av de politiska grupperna i EU-parlamentet ut med ett ställningstagande där man förordar någon av de så kallade toppkandidaterna för uppdraget som ny kommissionsordförande.

- De (Europeiska rådet) kan inte kringgå oss. Som gröna stöder vi förfarandet med toppkandidater eftersom det innebär ett framsteg för europeisk demokrati, säger gröna gruppledaren och toppkandidaten Ska Keller.

Idén bakom att utse toppkandidater i EU-valet syftar till att göra valet av kommissionsordföranden mer transparent. Tanken är att den kandidat som lyckas forma en majoritetskoalition i parlamentet ska utses till ordförande för kommissionen.

I praktiken betyder det här att toppkandidaten för parlamentets största grupp EPP, Manfred Weber, ligger bra till om valet står mellan någon av toppkandidaterna. Fragmenteringen av de politiska grupperingarna kan ändå försvåra förhandlingarna, medger Weber.

- Vi är redo för alla nödvändiga kompromisser. Vi förlorade platser i parlamentet men är fortfarande den största gruppen.

Centergruppen Alde vill inte förbinda sig vid någon av toppkandidaterna

Centergruppen Alde - som kan få en vågmästarroll i parlamentet efter valet - är däremot mindre förtjusta i systemet med toppkandidater.

Enligt gruppledaren Guy Verhofstadt saknar systemet legitimitet så länge som toppkandidaterna endast kan vara uppställda i ett europeiskt land.

Systemet stöter också på motstånd inom medlemsländerna som vill ha sista ordet då det gäller tillsättandet av ett av EU:s viktigaste jobb.

I kväll är det dags för EU-ledarna att dra upp riktlinjer hur de anser att utnämningen av den nya kommissionen ska gå vidare.

Systemet med toppkandidater ska öka på transparensen - men det är också omstritt

Systemet med toppkandidater togs i bruk före det senaste EU-valet år 2014 på initiativ av Europaparlamentet.

Kommissionens nuvarande ordförande Jean-Claude Juncker var EPP:s toppkandidat i det senaste valet.

Systemet med toppkandidater är ändå inte juridiskt bindande. Med andra ord kan rådet som företräder EU-ländernas regeringar också föreslå någon som icke ställt upp som toppkandidat för posten.

Av EU-ledarna har speciellt Frankrikes president Emannuel Macron varit tydlig med att han inte känner sig bunden av att stöda någon av toppkandidaterna.

Läs mera:

Kommentar: Sex toppkandidater bjöd på en hyfsad show i Bryssel - men är det hela trots allt ett spel för gallerierna?

Debatten mellan sex toppkandidater ger en bra bild av var de europeiska partierna står med en vecka kvar till EU-valet. Men det återstår att se om någon av toppkandidaterna verkligen blir kommissionsordförande skriver Svenska Yles korrespondent i Bryssel Rikhard Husu.

Läs mera:

Nu startar utnämningskarusellen som kan ge Finland en av bankvärldens absoluta topposter

Spekulationerna om vem som ska tillsättas på de topposter som snart blir lediga inom EU är i full gång. Inom de närmaste månaderna klarnar det vem som kommer att få några av EU:s absoluta toppjobb.

Val