Hoppa till huvudinnehåll

Rinne bekräftar: Kostnaderna stiger med 1,2 miljarder - skatterna med 700 miljoner

Antti Rinne ser nöjd ut framför kameror.
Antti Rinne kommenterade regeringsförhandlingarna på Ständerhuset redan på tisdagsmorgonen. Antti Rinne ser nöjd ut framför kameror. Bild: Lehtikuva Antti Rinne,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

Regeringsförhandlaren Antti Rinne (SDP) bekräftar att den nya regeringen planerar att öka statens fasta utgifter med 1,2 miljarder euro. Skattehöjningarna blir 700 miljoner netto, sade Rinne i riksdagen på tisdagseftermiddagen.

Rinne bekräftar uppgifterna om 1,2 miljarder i nya, fasta utgifter.

- Det stämmer, säger han.

De här utgifterna ska täckas med ökad sysselsättning, ”skatteelement” (som Rinne kallar det), och andra justeringar. Om ekonomin fortsätter att växa som normalt behöver Finland inte öka sin skuldbörda, säger Rinne.

Rinne ville inte gå in på hur stora utförsäljningar av statlig egendom som kommer att göras, och inte heller på vilka engångsutgifter, såsom infrastrukturprojekt, regeringsförhandlarna har kommit överens om.

Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat har det i regeringsförhandlingarna beslutats att sälja statlig egendom för uppemot tre miljarder euro, för att täcka nya utgifter. Enligt Yles uppgifter är summan ändå mindre än så.

Hurdana skattehöjningar som kommer att göras vill Rinne inte heller gå in på, men han bekräftar spekulationerna om att det handlar om höjningar på 700 miljoner euro.

- Netto, ja. Men det ingår också skattelättnader i helheten.

Regeringen räknar med att komma upp i en sysselsättningsgrad på 75 procent under regeringsperioden. Målet är också att den offentliga ekonomin ska vara i balans i slutet av perioden.

Grönt ljus för jätteprojektet i Kemi?

Enligt Yles uppgifter ger Rinnes regering grönt ljus för massafabriken i Kemi. På den punkten är Rinnes svar vagt.

Den nya regeringen vill se till så Finland når sina klimatmål, men också ge skogsindustrin så goda förutsättningar som möjligt att genomföra sina projekt så länge råvaruläget ger möjlighet till det, var Rinnes besked.

Regeringsprogrammet klart på onsdag?

Tidigare i dag sade också Centerordföranden Juha Sipilä att partierna som regeringsförhandlar är överens om de ekonomiska ramarna.

Centern ska ha fått igenom sina krav bra.

- Programmet innehåller starka sysselsättande åtgärder och skrivningar, sade Sipilä.

Rinne sade redan tidigare att regeringsprogrammet i bästa fall är klart redan på onsdag.